FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 12. siječnja 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LOS ANGELES - Sudac suda u Los Angelesu odlučio je u ponedjeljak da će se kardiologu Conradu Murrayu, zadnjem liječniku kralja popa Micheala Jacksona, suditi za ubojstvo iz nehaja. Sudac Michael Pastor takvu je odluku donio nakon šest dana preliminarnog saslušanja na sudu, ustvrdivši da postoji dovoljno dokaza da se Murraya može smatrati odgovornim za Jacksonovu smrt 2009. godine. Murray je optužen da je Jacksonu ubrizgao snažan anestetik propofol koji je u kombinaciji s drugim sedativima izazvao njegovu smrt 25. lipnja 2009. te da mu nije pružio potrebnu pomoć nakon što je vidio lošu reakciju kralja popa na tu kombinaciju lijekova. Murray je na saslušanju izjavio da se ne osjeća krivim za pjevačevu smrt. Ukoliko bude osuđen prijeti mu četiri godine zatvora. Datum početka suđenja odredit će se naknadno. Sudac Pastor također je Murrayu suspendirao dozvolu za obnašanje liječničke prakse u Kaliforniji.

WASHINGTON - Neandertalac je vjerojatno živio jednako dugo kao i prvi suvremeni čovjek, pokazala je analiza fosila opovrgnuvši tako pretpostavku nekih antropologa koji tvrde da su neandertalci umirali mladi. Fosili kostiju neandertalaca i drugih drevnih predaka homo sapiensa vrlo su rijetki pa su neki istraživači zaključili da su čovjekovi preci umirali mladi. Kratak život navodno je bio i jedan od razloga nestanka čovjekova rođaka prije 30.000 godina. No, antropolog sa Sveučilišta Washington u St. Louisu Erik Trinkaus ispitao je postojeće fosile i odredio smrtnost odraslih homo sapiensa i neandertalaca koji su u različitim dijelovima Europe živjeli jedni uz druge približno 150.000 godina. Trinkaus je uspio pronaći dovoljan broj fosila obiju skupina, odnosno odraslih neandertalaca i homo sapiensa između 20 i 40 godina i starijih od 40 godina. On tvrdi da podudarnost dobi umiranja pokazuje da su pripadnici obiju skupina živjeli približno jednako dugo. Ipak, vjerojatno viša stopa plodnosti i niža stopa smrtnosti u dječjoj dobi omogućili su homo sapiensu demografsku prednost, naglašava Trinkaus, čija je studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) od 10. siječnja.

THIMPU - Butanska policija može upasti u kuće pušača u potrazi za krijumčarima cigareta i uvježbava posebne pse koji mogu nanjušiti duhan, a sve u pokušaju da postane prva zemlja bez pušača u svijetu. Budistički Butan, gdje se pušenje smatra lošim za karmu, zabranio je prodaju cigareta 2005., no zbog raširena krijumčarenja cigareta iz susjedne Indije zabrana nije postigla očekivan učinak. Najnoviji zakon, koji policiji dopušta premetačine kuća pušača, trebao bi iskorijeniti tu lošu naviku oštrim kaznama od pet godina zatvora za vlasnike trgovina koji prodaju cigarete, kao i za pušače koji nemaju carinsku potvrdu o uvozu cigareta. Pušenje u privatnim prostorima nije zabranjeno u toj himalajskoj kraljevini, ali budući da je prodaja cigareta zabranjena, pušači mogu popušiti 200 cigareta ili 150 grama duhana na mjesec, koliko se može zakonito uvesti. Kad policija to od njih zatraži, moraju pokazati carinsku potvrdu. Agencija za nadzor narkotika počela je racijama tijekom kojih službenici upadaju u kuće ako uoče da u njima netko puši ili ako posumnjaju da se u njima nalazi prokrijumčareni duhan. Ilegalna prodaja cigareta, nekoć glavni izvor prihoda malih trgovina, gotovo je potpuno nestala, jer vlasnici kažu da bi teško mogli skriti duhan od posebno uvježbanih pasa. Zakon je glatko prošao u parlamentu u kojem oporba ima samo pet od ukupno 65 mandata. Butanski premijer Jigmi Y. Thinley ipak smatra da se zakon ne može nazvati drakonskim i ističe da je prošao zahvaljujući "kolektivnoj mudrosti" parlamentarnih zastupnika.

BOGOTA - Kolumbijska pjevačica Shakira i njezin dečko Antonio de la Rua, s kojim je u vezi već 11 godina, "privremeno" raskidaju na sentimentalnom planu, ali ne i na poslovnom, objavila je pjevačica na svojoj službenoj internetskoj stranici. Ljubavnu vezu oni su prekinuli još u kolovozu prošle godine, ali su to dosad držali u tajnosti. "Na poslovnom planu ćemo i dalje surađivati", rekli su u poruci objavljenoj na web-stranici Shakira.com, koju su oboje potpisali.

De la Rua brine o njezinoj karijeri i poslovnim interesima. Po pisanju dnevnika El Paisa koji je u ponedjeljak objavio vijest o raskidu Shakire (33) i Antonia de la Rue, sina bivšeg argentinskog predsjednika, njihovi bi problemi mogli biti povezani s glasinama o "Shakirinoj vezi s nogometašem Barcelone Gerardom Piqueom", što je Shakira demantirala. El Pais piše da se Pique pojavljuje na videosnimci pjesme "Waka Waka", himne Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. u Južnoafričkoj Republici, koju pjevačica izvodi s južnoafričkom skupinom Freslyground.

WASHINGTON - Kompletna oprema za proizvodnju vina stara 6.100 godina, najstarija ikad pronađena takve vrste, otkrivenoj u jednoj špilji u Armeniji, objavljeno je u utorak u časopisu "Journal of Archaeological Science". "Ovo je prvi put da imamo potpunu arheološku sliku proizvodnje vina staru 6.100 godina", rekao je Gregory Areshian, voditelj istraživanja i pomoćnik direktora Arheološkog instituta Cotsen kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu. Među pronađenim predmetima su koštice grožđa, ostatci prešanog grožđa, suhi izdanci loze, primitivna preša, glinena bačva koja se najvjerojatnije koristila za vrenje, komadi zemljanih posuda u kojima se čuvalo vino, pa čak i šalica i vrč iz kojih se pilo. Predmeti su otkriveni u kompleksu špilja u kojima je u lipnju 2010. pronađena savršeno očuvana kožna mokasina stara 5.500 godina, dosad najstarija cipela na svijetu. Špilje su smještene u dubokom klancu u armenskoj pokrajini Vajtos Dzor, blizu granice s Iranom i Turskom. Regiji u kojoj se i danas proizvodi kvalitetan merlot, cabernet i sauvignon. Starost pronađenih predmeta potvrđena je radiokarbonskom metodom.

WASHINGTON - Washington nije samo politička prijestolnica Sjedinjenih Država, nego je i njezin najpismeniji grad, objavljeno je u istraživanju državnog sveučilišta Connecticuta. Washington u "pismenosti" slijede Seattle, Minneapolis, Atlanta i Pittsburgh. Znanstvenici su poredali američke gradove u kojima se najviše čita na osnovi podataka o broju knjižara i knjižnica, broju i tiraži listova, broju objavljenih izdanja, dosegu obrazovanja i internetskim izvorima. "Ovaj niz faktora mjeri korištenje ljudske pismenosti i time predstavlja veliku sliku kulturne vitalnosti nacije", rekao je vodeći autor istraživanja Jack Miller. Znanstvenici su zabrinuti postojećim trendovima sve slabijeg čitanja. Tiraže novina u padu su, a broj knjižara se smanjuje otkako su 2003. godine počela istraživanja o pismenosti u američkim urbanim zonama. U Minneapolisu, gdje je bilo 14 neovisnih knjižara na svakih 10 tisuća stanovnika, sada ih ima samo šest. U Bostonu, gdje ih je na isti broj ljudi bilo devet, sada su samo tri. Na nacionalnoj razini broj je s devet pao na šest. Kupnja knjiga na internetu jest u porastu, ali ne tolikom da bi nadoknadila opći pad čitanja. Znanstvenici navode da su javne knjižnice ostale utvrda pismenosti. "Čak i u teškim ekonomskim vremenima, gradske vlasti trude se osigurati svojim građanima bogate izvore za razvoj i održanje njihova čitalačkog ponašanja", rekao je Miller.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙