FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Malčić o pritužbi M.Sanader

Autor: ipet
ZAGREB, 13. siječnja 2011. (Hina) - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić potvrdio je da je njegov ured primio pritužbu Mirjane Sanader o ugrožavanju i kršenju prava članova obitelji i da se po pritužbi vodi uobičajeni postupak prema Zakonu o pučkom pravobranitelju, a glede postupanja medija da su pritužbe opravdane.

U današnjem priopćenju objavljenom, kako se navodi, u povodu brojnih novinarskih upita o mogućem postupku na temelju pritužbe gospođe Sanader, Malčić napominje da pučki pravobranitelj bez prijedloga, ili bar privole pritužitelja, u pravilu ne obavještava javnost o sadržaju pritužbi ni o tijeku postupka, a osobito ne iznosi ocjene o kršenju prava do završetka postupka odnosno do očitovanja tijela javne vlasti na koja se pritužba odnosi.

Ističe da javnost obavještava o poduzetom, kao i o stajalištima za koja nije potrebno provoditi poseban postupak jer je "u konkretnom slučaju sadržaj pritužbe javno obznanjen i nažalost popraćen i nekim preuranjenim ocjenama i zaključcima što samo može štetiti zaštiti prava pritužiteljice i obitelji".

Navodi da je zatraženo očitovanje Državnog odvjetništva i Uskoka o mogućim mjerama, te o onima koje će biti poduzete, radi sprječavanja ''curenja'' podataka i informacija u konkretnom ali i drugim predmetima iz nadležnosti Uskoka. To očitovanje je zatraženo i od Ravnateljstva policije od kojega je zatraženo i izvješće o postupanju policijskih službenika u konkretnom slučaju, osobito u odnosu na navode o privremenom oduzimanju putovnice te provjeri identiteta kao i višekratnih postupanja policije u domu pritužiteljice. Ravnateljstvo policije posebno je upozoreno na poštivanje načela razmjernosti iz čl. 5. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima i nužnosti ograničenja prekomjernosti prinude.

Malčić je, uz ostalo, izvijestio da je "povodom opravdane pritužbe na povrede privatnosti gospođe Mirjane Sanader i njezine obitelji postupanjem i izvještavanjem dijela medija, a koja se ne mogu opravdati interesom javnosti i slobodom javnog izražavanja" poslao pismo Hrvatskome novinarskom društvu, Novinarskom vijeću časti i Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora.

Dodaje da je u spomenutim pismima upozorio na odredbe Ustava RH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, kojima se svakom jamči poštovanje i pravna zaštita njegovog osobnog i obiteljskog života te odredbe Zakona o medijima i Kodeksa časti hrvatskih novinara, prema kojima novinar treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obavezan poštivati svačije pravo na privatnost.

Malčić smatra da "navedeni slučaj još jednom potvrđuje nužnost uspostavljanja nadzornog mehanizma koji će na učinkovit način štititi profesionalnost i etičke standarde novinarske profesije, te na taj način pridonijeti daljnjoj afirmaciji medija i pravne države".

(Hina) pp/xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙