FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biden upozorio Pakistan na vjerski ekstremizam

Autor: akoz
ISLAMABAD, 12. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Potpredsjednik SAD-a Joe Biden u srijedu je pozvao pakistansku vladu da se bori protiv rastućeg vjerskog ekstremizma.

Bidenove izjave na konferenciji za tisak s premijerom Yusufom Razom Gilanijem pokazale su frustraciju Washingtona zbog, kako smatra, neodgovarajućih pakistanskih nastojanja da se spriječe militanti koji prelaze granicu i napadaju snage SAD-a u Afganistanu.

Ubojstvo guvernera Punjaba Salmana Taseera prošlog tjedna, kojeg je ubio njegov vlastiti policijski tjelesni čuvar zbog potpore promjenama proturječnog zakona o blasfemiji, istaknulo je možebitno mnogo veću opasnost: rast muslimanskog ekstremizma u cijelom društvu.

Mnogi Pakistanci misle da je ubojstvo bilo opravdano. Biden je rekao da je SAD ožalošćen "hladnokrvnim ubojstvim ispravnog i poštenog čovjeka".

"Guverner je ubijen samo zato što je bio glas tolerancije i razumijevanja", rekao je Biden na koferenciji koja je bila izravno prenošena. "Kao što svi vrlo dobro znate društva koja toleriraju takve postupke na kraju bivaju progutana tim postupcima".

Vjerski ekstremizam među siromašnim i srednjim slojevima često se pretvara u podozrivost spram Zapada a militantne skupine takve osjećaje iskorištavaju kako bi dobile potporu u siromašnoj i nerazvijenoj unutrašnjosti Pakistana.

"Oni (al Kaida) nastavljaju kovati zavjere protiv Sjedinjenih Država i naših interesa sve do danas. I oni su, ne s vašom pomoći, ali su uspjeli, naći sklonište u najzabačenijim dijelovima vaše zemlje", rekao je Biden.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙