"Kako naš organizam ne apsorbira celulozu iz heljde, vafli spravljeni od heljdinih posija zapravo ne sadrže kalorije, a ipak su bogati antoksidansima", koji čuvaju naše zdravlje, rekla je Harasym.
Grickajući heljdine vafle, ljudi mogu regulirati tjelesnu težinu, a u njima će uživati i dijabetičari kao i sve osobe koje ne podnose gluten jer ti vaflići čokoladne boje i okusa lješnjaka "ne sadrže gluten i ne povećavaju glikemijski indeks", objasnila je znanstvenica s Ekonomskog sveučilišta u Wroclawu.
Harasym sada nastoji razviti heljdino pivo koje bi također bilo bez kalorija.
Heljda se katkad na francuskom naziva "crno žito" ili "saracensko žito", jer su je u Europu donijeli Saraceni (srednjovjekovni naziv za Arape), no zapravo nije žitarica poput pšenice ili ječma, već pripada obitelji dvornjače (Familiae polygonacea). Bogata je proteinima, aminokiselinama i topivim vlaknima. U Poljskoj se često služi kao prilog umjesto krumpira, riže ili tjestenine.