FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odvjetnici tvrde da se Assangeu se "krše prava"

Autor: mtro
LONDON, 11. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Odvjetnici Juliana Assangea optužuju švedsko pravosuđe za "nepoštivanje prava" i "nepošteno ponašanje" u dokumentu koji je objavljen u utorak, ključnim odrednicama buduće obrane utemeljitelja WikiLeaksa u postupku izručenja koji je pokrenula Švedska.

Pošto se Assange u utorak nakratko pojavio na sudu u Londonu, njegovi su odvjetnici objavili kako postoji stvarna opasnosti da će, bude li izručen u Švedsku, Assange biti poslan u SAD gdje bi mogao biti zatvoren u bazi poput Gauntanama ili osuđen na smrtnu kaznu.

Assangeovi odvjetnici drže da samo švedska državna policija može izdati nalog za izručenje, kaže se u dokumentu na internetskoj stranici odvjetničkog ureda Finers Stephens Innocent.

Oni također ističu da švedska državna odvjetnica Marianne Ny ne traži izručenje kako bi optužila Assangea, već samo radi ispitivanja, a to nipošto ne iziskuje izručenje.

Oni drže da je riječ o kršenju prava te da bi bio dostatan samo zahtjev za ispitivanje.

Osumnjičenost za seksualne napade ne može opravdati izrudžbeni zahtjev, naglašavaju njegovi branitelji i ističu da bi zahtjev za ispitivanje u Velikoj Britaniji bio "razumna i prikladna mjera".

Nepoštenim također ocjenjuju postupak tužitelja koji je objavio Assangeovo ime u istrazi o silovanju.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙