FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodjelu pomoći Haitiju koči nestabilnost

Autor: dmus
ZAGREB, 11. siječnja 2011. (Hina) - Europska komisija u utorak je izrazila žaljenje zbog činjenice da, godinu dana nakon potresa u kojem je smrtno stradalo 225.550 osoba, a 2,3 milijuna je ostalo bez krova nad glavom, politička nestabilnost u Haitiju onemogućuje dopremu EU-ove humanitarne pomoći onima kojima je potrebna.

"Danas nas jako zabrinjava političko stanje. Nestabilnost onemogućuje dopremu EU-ove humanitarne pomoći potrebitima te usporava i otežava obnovu", stoji u izjavi koju su potpisali visoka povjerenica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, europski povjerenik za razvoj Andris Piebalgs i povjerenica za hunmanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.

"Zato želimo pozvati haićanske vlasti da osiguraju nužne uvjete za održavanje slobodnih i transparentnih izbora, a od stanovništva očekujemo da sačuva mirnoću i na miran način sudjeluje u drugom izbornom krugu", ocijenila je komisija.

Kaotični izborni postupak u Haitiju odmaže u stabilizaciji zemlje. Međunarodna organizacija za migracije objavila je kako u izbjegličkim logorima i u vrlo teškim uvjetima i dalje živi više od 800 tisuća Haićana, a stanje uvelike otežava i epidemija kolere od koje je, od izbijanja u listopadu, umrla 3651 osoba, a oboljelo ukupno 171.304 ljudi, po najnovijim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Ta organizacija procjenjuje da vrhunac epidemije kolere tek slijedi.

"Smatramo da vrhunac tek slijedi", ustvrdila je glasnogovornica SZO-a Fadela Chaib ba konferenciji za novinare u Ženevi.

"Na Haitiju će sigurno biti još novih slučajeva kolere..., ali će smrtnost biti manja" zbog poduzetih mjera zaštite od bolesti koju najsiromašnija zemlja svijeta dosad nije poznavala, dodala je.

Glasnogovornica je ustvrdila i da je smrtnost osoba zaraženih kolerom znatno smanjena, s oko 9 posto jesenas na 2,2 posto po najnovijim podatcima.

Po standardima SZO-a, smatra se da je bolest pod nadzorom kad broj umrlih ne prelazi jedan posto oboljelih, a Chaib je objasnila kako se u teško pristupačnim seoskim područjima svaki dan pojavi više od sto novih slučajeva kolere, zbog čega je potrebno poboljšati nadzorne sustave.

"Na Haitiju nas očekuju još brojni izazovi. Moramo poboljšati vodne i sanacijske sustave", dodala je, napomenuvši da oko 40 posto Haićana nema pristup medicinskoj skrbi.

Kolera je do listopada bila nepoznata bolest na Haitiju, a kad je izbila epidemija, pojavilo se nekoliko teorija o mogućem uzroku njezine pojave - od klimatskih uvjeta u toj zemlji do tvrdnje da su je sa sobom donijeli vojnici mirovnih snaga UN-a iz južne Azije ili Nepala.

Ujedinjeni narodi objavili su 6. siječnja kako će utemeljiti četveročlanu stručnu skupinu koja će istražiti uzroke pojave kolere u toj otočnoj državi.

(Hina) xdam ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙