FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: Hrvatska bliže zemlji pravednosti nego prije godinu dana

Autor: rkor
ZAGREB, 10. siječnja 2011. (Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je večeras kako je Hrvatska danas bliže zemlji pravednosti nego što je bila prije godinu dana, kada je pobijedio na predsjedničkim izborima.

"Hrvatska je očito zemlja koja je imala i ima problema s pravednošću na više razina. Prilično izražena korupcija i organizirani kriminal su glavni izvor osjećaja nepravde. S druge strane su ekonomski problemi. Kao država smo učinili ozbiljan iskorak u pogledu postizanja pravednosti na razini korupcije i organiziranog kriminala, a više se može učiniti na razini ekonomije", kazao je Josipović u razgovoru za RTL televiziju u povodu godinu dana od pobjede na izborima na kojima je jedan od njegovih slogana upravo bila "pravda".

Naglasivši kako je za postizanje cilja - pravedne Hrvatske - zasigurno potrebno više od godinu dana, Josipović je ocijenio kako je Hrvatska, što se tiče korupcije i organiziranog kriminala te po aktivnostima koje su poduzimane iz njegova Ureda, nešto bliže pravednosti nego prije godinu dana.

Predsjednik Josipović nije htio govoriti o slučaju Ive Sanadera kazavši kako ne govori o postupcima koji su u tijeku.

"I to smatram dijelom pravednosti i mislim da smo kao društvo tu još pomalo nezreli jer smo vidjeli da su određeni mediji znali pretjerivati u izlaganju privatnosti obitelji, susjeda i prijatelja ne samo bivšeg premijera nego i nekih drugih osoba", rekao je.

Upozorio je kako je važno je da se svi postupci provedu pravedno, bez utjecaja politike. "Prema tome, pretjerano medijsko eksponiranje, iznošenje određenih dokaza u javnosti, prejudiciranje krivnje zasigurno ne bi bio dobar pristup u bilo kojem predmetu, a posebno u ovako osjetljivom. Pustimo pravosudnim tijelima da bez ikakvog utjecaja politike, bez vanjskih pritisaka odrade posao", kazao je. Dodao je kako sama činjenica da danas u Hrvatskoj nema nikog tko je nedodirljiv "govori jako puno". "Mislim da je to ogroman, veliki korak prema pravednosti", ustvrdio je.

Ocijenio je kako je odnos Ureda predsjednika i Hrvatske vlade danas bolji nego na početku njegova mandata i ukupno ga nazvao vrlo dobrim.

"To znači da smo svjesni onih razlika koje postoje među nama i da zaista odgovorno pristupamo prema odgovornostima koje imamo. Dakle, nikako ne bi trebalo miješati naše poslove", kazao je Josipović.

(Hina) xrkor ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙