FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 9. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića priopćeno je danas u vezi s uhićenjem hrvatskog branitelja Tihomira Purde, kako je Purda uhićen na temelju međunarodne tjeralice iz 2007. te da će mu Hrvatska, kao svome državljanu, pružiti svu konzularnu pomoć, sukladno domaćim i međunarodnim propisima. "Gospodin Tihomir Purda uhićen je temeljem međunarodne tjeralice iz 2007. godine. Republika Hrvatska će mu, kao svome državljanu, pružiti svu konzularnu pomoć, sukladno domaćim i međunarodnim propisima. Predsjednik Republike poziva nadležna državna tijela da u okviru svojih nadležnosti i međunarodne suradnje s BiH i Srbijom učine sve da se slučaj riješi što prije, zakonito i pravedno, uz poštivanje normi domaćeg i međunarodnog prava. Isto tako, bilo bi dobro da se, temeljem mogućnosti koje pruža međunarodno pravo, ako za to ima osnove, postupak protiv g. Purde provede u Republici Hrvatskoj", navodi u priopćenju Ured predsjednika Republike. "Predsjednik Republike ističe da je prema podacima s kojima raspolaže, popis navodnih 340 osoba osumnjičenih u Srbiji za ratne zločine objavljen na portalu Politika.com, nevjerodostojan. Na tom je popisu, osim pojedinih osoba koje je i Hrvatska osumnjičila pa i osudila za ratne zločine, i velik broj osoba za koje ne postoji nikakav podatak o nezakonitim djelima i koje su časno branile svoju domovinu. Predsjednik će potaći daljnje provjere i suradnju nadležnih državnih tijela Hrvatske i Srbije radi pune međusobne informiranosti o postupcima koji se vode". Dodaje se kako je predsjednik Republike Josipović "razočaran što Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti koristi ovaj slučaj za opravdavanje politike koja odbija objavu Registra hrvatskih branitelja. Popis treba objaviti temeljem zakona i uz poštivanje potrebne razine zaštite osobnih podataka. Naime, očito je da ovaj slučaj, u kojemu je raspisana tjeralica godinama prije nezakonite objave nepotpunog i pogrešnog Registra, nema baš nikakve veze s objavom", navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

OSIJEK - Ministar obitelji, hrvatskih branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, odbacio je danas tvrdnje i optužbe da se hrvatska Vlada i resorno ministarstvo ne brinu za hrvatske branitelje, istaknuvši, uz ostalo, kako je u slučaju uhićenja vukovarskog branitelja Tihomira Purde, odmah kontaktirana njegova obitelj te ponuđena pomoć u zakonskim okvirima. Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Osijeku ministar Ivić je upozorio kako je objava navodnog registra hrvatskih branitelja prošle godine na jednoj internetskoj stranici, zasigurno dovela i do jučerašnjeg objavljivanja navodnog popisa hrvatskih branitelja na internertskom portalu Pollitika.com, prema kojem ih srbijansko pravosuđe navodno tereti za ratni zločin. Istaknuo je kako je i Vlada RH i njegovo Ministarstvo protiv objavljivanja Registra hrvatskih branitelja, ne samo zato što je to protuustavno, već i što su pretpostavljali kako je moguća zlouporaba imena branitelja, pa i uhićenja. Ministar Ivić je ocijenio kako su upravo u HDSSB-u, zajedno sa svojim donedavnim koalicijskim partnerom SDP-om, danas najoštriji u osudi vezano za navodni popis hrvatskih branitelja koje je optužilo srpsko tužiteljstvo, a - kako je kazao - "bili su najglasniji tražeći objavu Registra hrvatskih branitelja". Ministar Ivić kazao je da je u stalnom kontaktu s premijerkom Jadrankom Kosor, napomenuvši da je informiran od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića kako su ministarstva pravosuđa Hrvatske i Srbije razmijenili popise o osobama optuženim za ratni zločin, te da je Hrvatskoj dostavljen popis od 40 hrvatskih branitelja, a Hrvatska je dostavila Srbiji popis od 1500 osoba optuženih za ratni zločin.

SPLIT - Vodstvo splitskog HDZ-a odbacilo je tvrdnje splitskog SDP-a kako je jučerašnja proslava obljetnice HDZ-a u Splitu označila povrataka na "stari HDZ" koji prijeti neistomišljenicima, te je istaknulo da se čelnik SDP-a Splita, Marin Jurjević, ponaša kao u vrijeme kada je Udba štitila Savez komunista od neistomišljenika. "Jurjević se naučio da mu udbaši ušutkaju javnost u Splitu, i onda je on bio sasvim dobar omladinac i rukovoditelj. Ali, Marine ta su vremena prošla, nema više nečijih očeva šefova Udbe na Katalinića brigu (dio Splita) koji su ušutkivali građane Splita", rekao je večeras na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik splitskog HDZ-a Dujomir Marasović. Time je Marasović reagirao na Jurjevićevu izjavu s današnje konferencije za novinare SDP-a, kako je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na subotnjoj proslavi 21. obljetnice splitskog HDZ-a mirno promatrala Marasovićev istup, u kojem je predsjednika SDP-a Zorana Milanovića usporedio sa 'sipom koja izbacuje crnilo'. Po Marasovićevim riječima predsjednik splitskog SDP-a Jurjević bi "opet slao u zatvor neistomišljenike kao što je to radila njegova partija". "Ja ne odustajem od jučerašnje izjave o Milanoviću, jer on svojom retorikom prosipa sipino crnilo po cijeloj Hrvatskoj", rekao je predsjednik splitskog HDZ-a Marasović. Ocijenio je i kako je SDP uhvatila panika zbog Vladinih pokazatelja o gospodarskom oporavku Hrvatske ,te zbog jučerašnje najave premijerke Kosor da bi u pregovorima s Europskom komisijom moglo doći do pozitivnog reaspleta situacije i u splitskom brodogradilištu. "Oni u SDP-u bi željeli da splitsko brodogradilište ne radi i da propadne samo da oni dođu na vlast", dodao je Marasović. Predsjednik splitskog HDZ-a se osvrnuo i na današnje Jurjevićeve riječi kako je "crvena zvezda" znak antifašizma. Naglasio je da Jurjević ne poštuje Rezoluciju Vijeća Europe kojom se osuđuju komunistički zločini. "Komunističko znakovlje ima isti status kao i nacističko i fašističko", kazao je Marasović.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙