FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: skok potražnje za ročnim pozajmicama

Autor: scvi
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Na Tržištu novca danas je zabilježena visoka potražnja za ročnim pozajmicama, koja je u cijelosti podmirena.

Danas je prijavljena gotovo 200 posto veća potražnja nego jučer, u visini od 581,62 milijuna kuna.

Istodobno, ponuda je porasla za 254 posto, na 616,62 milijuna kuna.

Većina prometa odnosila se pozajmice s rokom vraćanja za mjesec dana, kojih je odobreno 407,82 milijuna kuna, i to po kamatnoj stopi od 1,55 posto.

Prekonoćnih pozajmica, pak, plasirano je 90,3 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,63 posto, što je 0,03 postotna boda manje nego jučer.

Odobreno je i 30 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za tjedan dana, uz kamatu od 0,7 posto, što je 0,2 postotna boda manje nego jučer.

Također, plasirano je i 3,5 milijuna kuna ročnih depozita, po cijeni od 0,9 posto.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 531,62 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je uvećana s jučerašnjih 0,77 na 1,34 posto.

„Danas u trgovanju na Tržištu novca bilježimo veliki porast potražnje za ročnim pozajmicama koja je u potpunosti podmirena. Dio potražnje za prekonoćnim pozajmicama, unatoč visokoj ponudi kratkoročnih sredstava, ostao je nepodmiren zbog nemogućnosti usklađenja uvjeta kreditiranja. Najveći dio ostvarenog prometa odnosi se na ročne pozajmice od mjesec dana, a trgovalo se i na rokove od 2 do 6 dana, tjedan dana i prekonoćnim pozajmicama. Prosječna kamatna stopa značajno je porasla zbog većeg udjela pozajmica na rok, te je dosegla vrijednost od 1,34", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙