FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: i danas visoka potražnja

Autor: scvi
ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Unatoč ulasku u zadnji tjedan održavanja obvezne pričuve banaka, na Tržištu novca i danas je zabilježena visoka potražnja za prekonoćnim, ali i za ročnim pozajmicama.

Danas je prijavljena oko 40 posto veća potražnja nego jučer, u visini od 199,3 milijuna kuna.

Istodobno, ponuda je porasla oko 42 posto, na 174,3 milijuna kuna.

Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 86,4 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,66 posto, odnosno 0,06 postotnih bodova manje nego jučer.

Odobreno je i 10 milijuna kuna pozajmica na rok od dva tjedna, po cijeni od 1,5 posto.

Ujedno, odobreno je i 2 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za tjedan dana, uz kamatu od 0,9 posto.

Također, plasirano je i 900.000 kuna pozajmica na rok od 3 mjeseca, po kamatnoj stopi od 3,3 posto, što je 1,12 postotnih bodova više nego jučer.

Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 99,3 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je blago uvećana, s jučerašnjih 0,76 n 0,77 posto.

„Unatoč ulasku u zadnji tjedan održavanja obvezne pričuve, na Tržištu novca i dalje je visoka potražnja za prekonoćnim pozajmicama. Ponuda kratkoročnih kunskih sredstava nešto je izdašnija nego proteklih dana, ali je manjim dijelom iskorištena zbog više kamatne stope po kojoj su kreditori bili spremni plasirati svoje viškove. Najveći dio prometa odnosi se na prekonoćne pozajmice, ali se trgovalo i na rok od tjedan, dva tjedna i do tri mjeseca uz prosječnu kamatnu stopu od 0,77 posto", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙