FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kršćani diljem svijeta slave Božić, Papa pozvao na mir i solidarnost

Autor: dvla
ZAGREB, 25. prosinca 2010. (Hina) - Kršćani diljem svijeta u subotu su slavili Božić, a papa Benedikt XVI., duhovni vođa više od milijarde katolika, u svom je tradicionalnom božićnom obraćanju "Gradu i svijetu" izrazio nadu u mir i solidarnost u svijetu, te uputio poruke ohrabrenja progonjenim katolicima u Iraku i Kini, prenose agencije.

Papa Benedikt XVI. je, obraćajući se desecima tisuća vjernika koji su se usprkos hladnoći okupili na Trgu sv. Petra u Vatikanu, čestitao Božić na 65 jezika, među kojima i na hrvatskom.

"Sretan Božić, porođenje Isusovo", rekao je Papa, koji bi sljedeće godine trebao posjetiti Hrvatsku.

"Neka rođenje Princa mira podsjeti svijet gdje leži iskrena radost, i neka se vaša srca ispune nadom i veseljem, jer je Spasitelj rođen za nas", poručio je Papa, prenosi Reuters.

Benedikt XVI. rekao je da je božićna poruka mira i nade uvijek nova, iznenađujuća i smiona te da bi trebala svakoga potaknuti na mirnu borbu za pravdu.

Izrazio je nadu da će Božić donijeti utjehu kršćanima u Iraku i na cijelom Bliskom istoku, gdje bi, kako strahuje Vatikan, moglo doći do egzodusa kršćana zbog nasilja, kao što je bio nedavni napad militanata na kršćansku crkvu u Bagdadu u kojem su poginule 52 osobe.

Papa je poželio da božićni duh donose mir u Somaliju, u Darfur, Obalu Bjelokosti, te na politički i socijalni nestabilni Madagaskar. Pozvao je na potrebu poštovanja ljudskih prava u Afganistanu i Pakistanu, a dvije Koreje pozvao je na pomirenje.

Papa je molio da Božić "ojača duh vjere, strpljenja i hrabrosti vjernika Crkve u Kini" i osudio je "ograničenja nametnutoj njihovoj slobodi vjere i savjesti". Također je molio i za sve žrtve prirodnih katastrofa diljem svijeta.

U Betlehem, grad na Zapadnoj obali u kojem se, po Bibliji, rodio Isus, ove je godine na proslavu Božića stigao rekordan broj hodočasnika. Palestinski dužnosnici objavili su da je u grad stiglo više od 90.000 ljudi, što je rekordna brojka. Polnoćku u Betlehemu predvodio je latinski patrijarh Jeruzalema Fuad Tval, najviši autoritet Katoličke crkve u Svetoj zemlji.

Na misi kojoj su nazočili najviši palestinski dužnosnici među kojima i predsjednik Mahmud Abas, latinski patrijarh je molio za mir na Bliskom istoku, te se zauzeo za međuvjerski dijalog, prenosi agencija AFP.

Ovotjedni prekidi i kašnjenja zračnog i željezničkog prometa zbog loših vremenskih uvjeta pokvarili su božićne blagdane stotinama tisuća ljudi u Europi, a stotine putnika Božić su provele u zračnim lukama jer njihovi zrakoplovi nisu mogli poletjeti zbog snijega i leda.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙