FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dilma Roussef, prva žena na čelu Brazila u njegovoj povijesti

Autor: rtom
ZAGREB/BRAZILIJA, 1. siječnja 2011. (Hina) - Dilma Roussef, koja od 1. siječnja obnaša dužnost predsjednice Brazila kao prva žena u povijesti te najveće latinoameričke države, u području poznatom po "mačizmu", ulazi u društvo žena predsjednica koje moraju dokazati da su sposobne vladati same, bez tutorstva svog mentora.

Bivša predstojnica kabineta predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve, 63-godišnja Rousseff, od svog prethodnika i mentora 1. siječnja preuzima državu koja je po nekoliko mjerila najveća. S gotovo 191 milijun stanovnika i 8,5 milijuna četvornih kilometara Brazil je peta po veličini država u svijetu, najveća u Latinskoj Americi i najveća katolička država u svijetu.

Brazil je i prvi svjetski proizvođač kave, šećera, narančina soka i goveđeg mesa. Brazilsko gospodarstvo osmo je u svijetu. Nakon lanjske financijske krize Brazil bi 2010. trebao završiti s gospodarskim rastom od 7,6 posto.

Od 2006. Brazil zadovoljava sve domaće potrebe za naftom, s dokazanim zalihama 14 milijarda barela, no količina bi se mogla utrostručiti potvrde li se nalazišta otkrivena u Atlantskom oceanu.

Roussef, koja je najavljivala da se neće skrenuti s Lulina puta, pred sobom ima velik teret. Lula, jedan od najpopularnijih državnika svijeta, u svoja je dva mandata 29 mlijuna ljudi izveo iz siromaštva i uključio u srednji stalež, ali joj je svejedno ostavio velike izazove.

Roussef će morati reformirati zdravstveni i obrazovni, porezni i mirovinski sustav te graditi infrastrukturu, napose prometnu koja je velika zapreka bržem razvoju zemlje koja se sprema 2014. ugostiti Svjetsko nogometno prvenstvo, a 2016. i Olimpijske igre, piše agencija AFP.

Rousseff je najvaljivala da će slijediti Lulinu politiku, no promatrači se pitaju hoće li učenica biti sposobna koračati u cipelama svoga mentora koji napušta dužnost s rekordnom popularnošću od 87 posto.

S takvim su se izazovom već susrele argentinska predsjednica Cristina Krichner i kostarikanska Laura Chinchilla.

Kirchner je preuzela dužnost koju je prije obnašao njezin suprug Nestor Kirchner, a Chinchilla je bila potpredsjednica i ministrica u vladi svog prethodnika Oscara Ariasa.

Sve tri moraju dokazati da nisu ničije sjene, navode analitičari, te ujedno priznaju kako je to velik izazov u Latinskoj Americi gdje je "politika muški posao".

Bivši brazilski predsjednik za svoju nasljednicu ima samo riječi hvale pa je u njezinoj predsjedničkoj kampanji poručio: "Inteligentna je, sposobna preuzeti odgovornost i brzo učiti".

Božićnu poruku Lula je iskoristio kako bi Brazilce pozvao da podupru novu predsjednicu koja se obvezala nastaviti politiku rasta i smanjivanja siromaštva.

Rousseff je u svojoj vladi zadržala 11 bivših Lulinih ministara, ali je uvela pet ministrica i pet državnih tajnica - najviše žena u vladi u brazilskoj povijesti.

Kći bugarskog imigranta i brazilske nastavnice, Roussef se školovala u katoličkoj ustanovi, ali je postala članicom marksističke skupine kao 17-godišnjakinja tijekom olovnih godina brazilske vojne diktature. Bila je uhićena, mučena i osuđena na šest godina zatvora, a odslužila je dvije, podsjeća agencija dpa.

Kao što je svojim ljevičarskim stajalištima Lula budio strah financijskih krugova kad je stupio na dužnost, tako i danas Rousseff ulijeva strah zbog svoje prošlosti jer se uvježbavala za gerilskog borca.

Godine 2001. pristupila je Lulinoj stranci i već dvije godine kasnije postala ministricom rudarstva i energetike. Godine 2005. imenovana je predstojnicom Lulina kabineta. No hrabrost nije pokazala samo kad se trebalo suprotstaviti diktaturi, već je preboljela rak limfnih žlijezda te se uključila u predsjedničku utrku.

U obnašanju predsjedničke dužnosti Rousseff se može ugledati na bivšu čileansku predsjednicu Michele Bachelet koja je svojom vladavinom dokazala da je sposobna voditi zemlju. Rousseff će "pokazati da žene u cijelom svijetu moraju imati bolje uvjete i moraju biti shvaćene kao čimbenici koji odlučuju", rekla je Bachelet u intervjuu za brazilski dnevnik O Estado de Sao Paulo.

"To bi trebalo promijeniti dosadašnje uvjerenje da su žene građanke drugog reda", zaključila je Bachelet koja 1. siječnja stupa na čelo organizacije Ujedinjenih naroda "Žene", novog tijela zadužena da poboljša uvjete i prava žena u svijetu.

(Hina) xrt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙