FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 31. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera prozvala je danas zagrebačke sudove da su prekršili tajnost istrage jer su medijima omogućili objavu rješenja o privremenom oduzimanju Sanaderova poslovnog prostora u Zagrebu, a sudovi tvrde kako nisu odgovorni za javnu objavu rješenja. "Jutarnji list" objavio je danas rješenje zagrebačkoga Županijskog suda o privremenom oduzimanju poslovnog prostora u Šarengradskoj ulici, navodeći da su ga pribavili legalno te da je rješenje postalo javno pošto ga je zagrebački Županijski sud poslao Općinskome građanskom sudu na provedbu. Jedan od Sanaderovih branitelja, odvjetnik Goran Suić smatra, pak, da su upravo sudovi prekršili zakon koji propisuje da su istrage tajne te da su sve osobe uključene u istragu dužne čuvati tajnost prikupljenih podataka. On smatra da je Županijski sud trebao upozoriti Općinski kako je riječ o rješenju povezanom s tajnom istragom te da Općinski sud nije smio omogućiti uvid u to rješenje. Suić nije želio komentirati sam sadržaj rješenja u kojem se, među ostalim, navode sumnje USKOK-a da je tvrtka "Fimi media" ostvarila nezakonitu korist od najmanje 44 milijuna kuna, a da je samom Sanaderu predano najmanje 28 milijuna kuna. "To za sada ne želim komentirati, no žalosno je da obrana osumnjičenika o predmetu doznaje iz medija, pa valjda bi trebala postojati pravila pristojnosti da se prvo obavijeste stranke u postupku", istaknuo je Suić, dodajući da obrana još nije dobila u javnosti objavljeno sudsko rješenje. Glasnogovornik Županijskoga suda Krešimir Devčić izjavio je kratko za Hinu da novinske napise ne može komentirati, no, dodao je, Županijski sud sigurno nije novinarima dao rješenje o privremenom oduzimanju poslovnog prostora. Glasnogovornica Općinskoga suda Maja Bilandžić također tvrdi kako ni taj sud "nije mogao i nije dao u javnost navedeno rješenje". "Novinari nisu mogli dobiti rješenje Županijskoga suda od Općinskoga suda", rekla je.

ZAGREB - Predstavnici Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) i ove će godine po 11. put obilježiti doček Nove godine paljenjem svijeća za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Točno u ponoć na prijelazu iz Stare na Novu 2011. godinu branitelji UBIUDR-a zapalit će 21 svijeću, koliko ima hrvatskih županija, podno spomen-križa "Bili su prvi kad je trebalo" u Koprivnici u znak sjećanja na sve one koji poginuli za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, priopćeno je iz UBIUDR-a. Osim prisjećanja na žrtve Domovinskoga rata, udruga želi podsjetiti i da ulazimo u jubilarnu godinu u kojoj će se obilježiti 20. godišnjica agresije na Hrvatsku. Branitelji Podravke tradicionalno su paljenjem svijeća dočekivali Novu godinu u Vukovaru, a posljednje dvije godine to čine u svojemu gradu, iz kojega je u ratu poginulo četrdesetak branitelja, a nekoliko stotina ih je lakše ili teže ranjeno na gotovo svim bojištima Hrvatske. Poručuju da će i dalje nove godine dočekivati uz svijeće i molitvu, sve dok posljednji od 1050 hrvatskih branitelja i civila nestalih u doba agresije ne bude pronađen i dostojno pokopan. Tim činom također žele naglasiti da se, osim poginulih i nestalih branitelja, ne smiju zaboraviti ni oni hrvatski branitelji koji su si sami oduzeli život, a takvih je oko dvije tisuće. To se, nažalost, sve više događa, te podcjenjuje i marginalizira, napominju u Udruzi branitelja iz koprivničke Podravke.

ZAGREB - Uprava Zagrebačkog holdinga na današnjoj je sjednici odlučila, u skladu s odredbama Kolektivnog ugovora, radnicima isplatiti 884,87 kune na ime dijela jednokratnog dodatka – božićnice - za 2010. godinu, priopćeno je danas iz Holdinga. Taj će novac radnici dobiti uz isplatu plaće za prosinac 2010., a dinamika isplate ostatka obveze dogovoriti će se s pregovaračkim odborom sindikata na sljedećem sastanku, navodi Dušan Viro, direktor Službe korporativnih komunikacija Zagrebačkog holdinga i napominje kako je riječ o dvije tisuće kuna koje je Holding obavezan isplatiti. Osim toga, do 5. siječnja Holding će radnicima isplatiti i 600 kuna po djetetu kao dar povodom Svetog Nikole.

OSIJEK - Osječanin Duško Rudež danas je, na Silvestrovo, točno u podne 25. put skočio u ledenu Dravu u Zimskoj luci i tako čestitao Novu godinu Osječanima i svim ljudima dobre volje te je svima zaželio da najviše pozornosti posvete zdravlju. Pred mnogim građanima, 66-godišnji Osječanin se na sedam stupnjeva ispod ništice okupao u Dravi, koja je u Zimskoj luci zaleđena, tako da se dio leda morao probiti kako bi mogao malo i zaplivati. Dok se on kupao, djeca i Djed Božičnjak sklizali su se na zaleđenoj površini rijeke. Prije zimskog kupanja nastupile su hrabre plesačice trbušnog plesa, a pratila ih je tamburaška glazba. "Čovjeku tuljanu", kako već godinama Osječani zovu Duška Rudeža, pošto je izišao iz vode, prvi je čestitao osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji mu je uručio pehar i novčanu donaciju. Bubalo se zahvalio Rudežu na hrabrosti i svemu što čini na promidžbi Osijeka, ističući kako je njegovo tradicionalno zimsko kupanje postalo prepoznatljiv novogodišnji događaj koji se sa zanimanjem prati diljem Hrvatske.

Inače, Duško Rudež osnovao je prije nekoliko godina udrugu za borbu protiv ambrozije te je autor knjige o važnosti uništavanja tog alergenog korova.

KORČULA - Zbog nedostatka kvoruma, danas se nije održala izvanredna 18. sjednica korčulanskoga Gradskog vijeća na čijem je dnevnom redu bila samo jedna točka - prihvaćanje prijedloga odluke o privremenom financiranju grada Korčule od 1. siječnja do 31. ožujka 2011. godine. Naime, na 17. sjednici, održanoj 28. prosinca, vijećnici su odbili prijedlog gradonačelnika Mirka Duhovića o povećanju prireza poreza na dohodak sa šest na 12 posto. Za taj prijedlog glasovalo je šest vijećnika koalicije SDP-HNS, protiv su bili vijećnici HDZ-a, HSP-a, HSLS-a i Korčulanske lige (ukupno sedam glasova), a HSS je bio suzdržan s dva glasa. Gradonačelnik je zato povukao prijedlog proračuna grada Korčule za 2011. godinu te predložio odluku o privremenom financiranju toga grada od 1. siječnja do 31. ožujka 2011. godine. Budući da Korčula nije uspjela prihvatiti gradski proračun za 2011. godinu te odluku o privremenom financiranju, po svemu sudeći, na proljeće će se održati izbori za novi sastav korčulanskoga Gradskog vijeća.

ZAGREB - Bivšeg gradonačelnika Kutjeva Antu Pavkovića USKOK je optužio da je na izborima za gradonačelnika 2009. troškove svoje izborne kampanje plaćao novcem iz gradskog proračuna. USKOK je protiv Pavkovića podigao optužnicu kojom ga tereti da je kao bivši gradonačelnik i izborni kandidat tijekom kampanje od travnja do kraja svibnja 2009. odobrio korištenje telefonskih usluga na trošak grada i gradskim novcem plaćao promidžbene plakate i letke. Optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika USKOK je nakon provedene istrage podigao pred osječkim Županijskim sudom, a na teret mu stavlja zlouporabu položaja i ovlasti. Pavković je 2009. bio gradonačelnički kandidat HSS-a i HSLS-a, a izbore je izgubio od Ivice Nikolića kandidata SDP-a, HNS-a i HSU-a.

ZAGREB - Zagrebačka policija uhvatila je razbojničku skupinu koja je prije desetak dana uz prijetnju oružjem opljačkala benzinsku postaju u Škorpikovoj ulici i štedno-kreditnu zadrugu na Malešnici, odakle su ukrali 15.000 kuna i stvari vrijedne 10-tak tisuća kuna. Petočlana skupina u dobi od 24 do 43 godine prvo je razbojstvo izvela 20. prosinca oko 20 sati na benzinskoj postaji. Dok su dvojica naoružanih razbojnika pljačkala postaju, ostali su u automobilu "alfa romeo" čuvali stražu, a jedan od njih je razvukao traku preko ulaza u postaju kako bi spriječili ulazak stranaka. Pljačkaši su od zaposlenice ukrali 11.000 kuna i četiri šteke cigareta, a plijen su podijelili u stanu jednog od njih. Dva dana kasnije četvorica razbojnika su neregistriranim "fiatom puntom" krenula u novu pljačku. Jedan je čuvao stražu u vozilu, a ostali su naoružani ušli u štedno-kreditnu zadrugu, gdje su dvije zaposlenice i zaposlenika polegli na tlo i vezali ih trakama. Ukrali su oko 4000 kuna, crnu torbu s dokumentima i mobitele. Jedan od razbojnika je nakon toga iz pištolja ispalio hitac u zid stražnje prostorije. Nakon bijega osumnjičeni su podijelili plijen, a mobitele i predmete su potrgali. Riječ je o razbojstvu koje se dogodilo nekoliko sati nakon krvave pljačke Volksbanke u kojoj je nepoznati razbojnik hicima iz pištolja ubio zaštitara i pobjegao s više stotina tisuća kuna.

ZAGREB - U novogodišnjoj noći bit će suho, u kopnenom području hladno, do četiri stupnja ispod ništice s mjestimičnom maglom, a na Novu godinu umjereno do pretežito oblačno, mjestimice s maglom, prognoziraju u Državnome hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). U DHMZ-u ističu da će se danas u kopnenom području i na sjevernom Jadranu magla i niski oblaci zadržati veći dio dana, a sunčanih razdoblja bit će samo mjestimice sredinom dana i poslijepodne. U Dalmaciji te mjestimice u Gorskom kotaru i Lici prevladavat će sunčano. Vjetar slab, najviša temperatura u unutrašnjosti većinom između -5 i 0 stupnjeva, u zapadnim krajevima ponegdje do 2, na sjevernom Jadranu od 7 do 10, a u Dalmaciji između 10 i 13 Celzijevih stupnjeva. U novogodišnjoj noći bit će suho. Vjetar slab. U kopnenom području hladno s mjestimičnom maglom. Najniža temperatura sredinom novogodišnje noći bit će između -4 i 0 stupnjeva, a na Jadranu od 3 do 6. U DHMZ-u sutra, na Novu godinu, prognoziraju umjereno do pretežito oblačno, mjestimice s maglom. Sunčana razdoblja moguća su sredinom dana i poslijepodne, a samo će na dijelu srednjeg Jadrana i na južnom Jadranu prevladavati sunčano. Malo kiše bit će ponegdje na otocima sjevernog Jadrana. Vjetar slab. Jutarnja temperatura na Novu godinu u unutrašnjosti uglavnom između -7 i -2 stupnja, a na Jadranu od 0 do 5. Najviša dnevna temperatura između -3 i 2 stupnja, uz cjelodnevnu maglu ili niske oblake i malo niža, a na Jadranu između 7 i 12 stupnjeva.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙