FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od 1.siječnja pojačani nadzor pod-standardnih brodova

Autor: dsta
ZAGREB, 30. prosinca 2010. (Hina) - Inspekcija sigurnosti plovidbe u Republici Hrvatskoj u potpunosti je pripremljena za početak primjene, od početka iduće godine, novog, strožeg inspekcijskog nadzora brodova, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Od 1. siječnja 2011. na razini članica Pariškog memoranduma na snagu stupa novi inspekcijski režim koji ima za svrhu eliminiranje tzv. pod-standardnih brodova uz uvođenje strožih kriterija prema brodovima i kompanijama koji ne budu ispunjavali zahtjeve međunarodnih pomorskih konvencija.

Jedna od novih mjera koje se uvode novim inspekcijskim režimom je i trajan izgon pod-standardnog broda iz luka članica Pariškog memoranduma, čije su članice uz države Europske unije, i Norveška, Island, Kanada, Rusija i Hrvatska.

Inspekcija sigurnosti plovidbe u Hrvatskoj u potpunosti je pripremljena za početak primjene ovog novog inspekcijskog režima, ističu iz resornog minuistarstva.

Ujedno, u skladu sa Međunarodnom konvencijom o uklanjanju podrtina iz 2007. godine u nacionalnom zakonodavstvu Republike Hrvatske Pomorskim zakonikom je propisano da domaći brod u međunarodnoj plovidbi i strani brod bruto tonaže veće od 300 bruto tona, koji namjerava uploviti u hrvatsku luku mora pružiti dokaz o sklopljenom osiguranju ili drugom financijskom jamstvu, kao što je jamstvo banke ili slične institucije, radi pokrića troškova lociranja, označavanja i uklanjanja podrtine.

Ovom mjerom želi se osigurati mogućnost nadoknade troškova koje imaju nadležna tijela Republike Hrvatske u slučajevima uklanjanja brodskih podrtina, navode iz Ministarstva.

(Hina) xpp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙