FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istra-prijavljeni zbog izbjegavanja plaćanja poreza

Autor: dspo
PULA, 30. prosinca 2010.(Hina) - Kriminalističkim istraživanjem triju slučajeva tzv. poreznih kaznenih djela utvrđena je osnovana sumnja da su tri različita trgovačka društva državni proračun oštetila za gotovo 900 tisuća kuna, priopćila je danas istarska Policijska uprava.

Osnovano se sumnja da 38-godišnji K.K. iz Raklja u marčanskoj općini kao odgovorna osoba u tamošnjem trgovačkom društvu od siječnja 2005. do travnja 2007. nije iskazivao prihode kako bi izbjegao plaćanje poreza, oštetivši državni proračun za oko 212 tisuća kuna. Protiv njega i toga društva podneseno je posebno izvješće općinskom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela utaje poreza i drugih davanja.

Također je utvrđena osnovana sumnja da su 45-godišnji A.L. iz Rovinja, član uprave trgovačkog društva, i 41-godišnji M.T., srbijanski državljanin, voditelj poslovanja toga društva, novac od utrška u kafiću koji posluje u sastavu tog društva zadržali za sebe umjesto da ga polažu na račun društva. Zadržavši novac za sebe, nisu obračunavali i uplaćivali poreze i doprinose. Kako bi prikrili da je riječ o oporezivu dohotku, dvojac je 15. prosinca 2008. zaključio ugovor o kratkoročnu zajmu po kojem društvo 41-godišnjaku daje 527.200 kuna zajma premda su znali da ga on neće vratiti. Time su sebi pribavili dobit na štetu državnog proračuna za više od 629 tisuća kuna. Protiv njih je također podneseno posebno izvješće općinskom državnom odvjetništvu za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, a društvo će pak biti prijavljeno za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Policija je utvrdila osnovanu sumnju da je 43-godišnji M.S., vlasnik trgovačkog obrta u Puli, u namjeri da spriječi provedbu rješenja ovrhe porezne uprave zbog duga od oko 57 tisuća kuna, prodao automobil "audi" A6, ali novac od prodaje nije položio na žiro-račun obrta, već ga je zadržao za sebe. Tako je spriječio namirenje duga ministarstvu financija pa je i protiv njega podneseno posebno izvješće državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela povrjede tuđih prava, navodi se u priopćenju.

(Hina) xdspo yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙