FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 30. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

DUBROVNIK - Vlada RH odobrila je Metkoviću i Pločama te općinama Stonu, Janjini, Kuli Norinskoj i Pojezerju pet milijuna kuna za ublažavanje posljedica četiriju elementarnih nepogoda koje su pogodile Dubrovačko-neretvansku županiju u prvih deset mjeseci ove godine. Najprije je u siječnju zbog poplava proglašena elementarna nepogoda za Metković, Ploče i Kulu Norinsku, a vlada je Pločama doznačila 1,66 milijuna kuna, Metkoviću 247.000 kuna i Kuli Norinskoj 54.000 kuna. Zbog tuče i olujnog nevremena, u svibnju je proglašena elementarna nepogoda za Ponikve, Dančanje, Zabrđe i Sparagoviće, naselja na poluotoku Pelješcu, te za područje Metohije u stonskoj općini. Vlada je općini Stonu namijenila 876.000 kuna za ublažavanje posljedica te nepogode. U srpnju su zbog tuče i olujnog nevremena proglašene elementarne nepogode za općinu Janjinu i Pojezerje. Janjina je od vlade dobila 348.000 kuna, a općina Pojezerje 1,8 milijuna kuna. Do kraja godine dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić proglasio je još dvije elementarne nepogode, i to zbog poplave u Dubrovniku u studenome i poplava početkom prosinca u Metkoviću i Pločama te u općini Kuli Norinskoj.

ZAGREB - Ministarstvo zdravstva preporučuje cijepljenje kao najučinkovitiju zaštitu od gripe, poglavito kroničnim bolesnicima i građanima starijima od 65 godina, jer je u tijeku sezona gripe, a zabilježeno je i 100 slučajeva zaraze virusom A (H1N1). Ministarstvo je priopćilo kako je, uobičajeno za ovo doba godine, u tijeku sezona gripe te svim građanima Hrvatske preporučuje cijepljenje i podsjeća ih da je i ove godine osigurano cjepivo. Građanima preporučuje da izbjegavaju dulji boravak u zatvorenim prostorijama te da održavaju higijenske navike, to jest da često peru ruke sapunom i tekućom vodom i izbjegavaju rukama dodirivati područje oko očiju i usta. Ministarstvo preporučuje zdravu prehranu, unos dovoljnih količina tekućine i fizičke aktivnosti te da budu najmanje metar udaljeni od osobe sa simptomima gripe. Ako se pojave simptomi gripe, nije potrebno odlaziti liječniku, nego ostati kod kuće, smanjiti kontakt s drugim osobama dok ne prođu simptomi i pridržavati se navedenih preporuka. Posjet liječniku preporučuje se u slučaju težih simptoma kao što su: otežano disanje, bol u prsima, dezorijentiranost, uporno povraćanje i slično. Više informacija dostupno je na internetskim stranicama www.mzss.hr, www.gripa.hr te www.hzjz.hr, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

ZADAR - Zadarska policija provodi istragu i potrebne provjere kako bi se utvrdilo podrijetlo ikona koje je ispred pravoslavne crkve sv. Ilije u Zadru pronašao paroh Petar Jovanović, izvijestila je zadarska Policijska uprava. Tri vrijedne ikone, različitih dimenzija, pronašao je jučer ujutro, kada je došao otvoriti crkvu, paroh Petar Jovanović, a preuzela ih je zadarska policija. Po prvim procjenama zadarskih konzervatora, ikone potječu iz 18. stoljeća. Riječ je o uljima na platnu s likom Isusa Krista, likom Presvete Bogorodice s Isusom u naručju i s likom sv. Vasilija Ostroškog. Paroh Petar Jovanović rekao je kako se još ne zna odakle su ikone. "Hvala Bogu, ali i onome tko ih je ostavio. Pretpostavljam da ih nije mogao dobro unovčiti, a vjerojatno mu je u ove blagdanske dane proradila savjest", dodao je. "Inače, ovo se već događalo", rekao je paroh Petar Jovanović i dodao kako je prije nekoliko godina na istome mjestu, pred vratima crkve, u vreći pronašao 36 ikona za koje je utvrđeno da potječu iz crkve u Žegaru, u blizini Obrovca. "I te je ikone ostavila nepoznata osoba", istaknuo je paroh Petar Jovanović.

ZAGREB - Zagrebački Županijski sud odlučivat će sredinom siječnja iduće godine o osnovanosti USKOK-ove optužnice u "aferi Spice" kojom se bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, sedmorica nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihovi poslovni partneri terete da su tu koprivničku prehrambenu tvrtku oštetili za oko 400 milijuna kuna. Jedan od najopsežnijih spisa u povijesti hrvatskog pravosuđa, s više od 40.000 stranica, dodijeljen je predsjedniku Uskočkog odjela i od početka siječnja vršitelju dužnosti zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću koji je sjednice optužnog vijeća zakazao za 12. i 17. siječnja. Optužno će vijeće iza zatvorenih vrata saslušati rezultate istrage i dokaze na kojima se zasniva optužnica kojom se osmorica iz "afere Spice" terete da su se udružili i raznim gospodarskim malverzacijama Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna. Prema odredbama Zakona o kaznenom postupku, optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je tužiteljstvu vratiti na doradu. Ako USKOK-ova optužnica bude prihvaćena na sudu se dogovara tzv. pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koji će se ispitati na glavnoj raspravi. Optuženici će se zatim prije početka suđenja još jednom moći očitovati o optužbama koje im se stavljaju na teret, a do te je faze postupka moguća i nagodba s tužiteljstvom. Uz Polančeca su optuženi bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, optužnicom podignutom u rujnu tereti ih se i za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

ZAGREB - Zimsko prebrojavanje ptica močvarica bit će organizirano u siječnju 2011. u sklopu međunarodnih nastojanja na popularizaciji i zaštiti prirode te radi prikupljanja znanstvenih podataka, priopćilo je Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP). HDZZP, koji svake godine organizira prebrojavanje, ujedno objavljuje javni poziv za sudjelovanje u toj akciji, a svi ljubitelji prirode mogu se javiti koordinatoru za Hrvatsku, koji ih može uputiti na najbližeg voditelja HDZPP-a za obilazak prirode u neposrednoj blizini. Obilaze se staništa ptica močvarica, upoznaje s njihovim načinom života, glasanjem i izgledom pojedinih vrsta i drugim zanimljivostima. Hrvatska ima više od 800 močvarnih staništa od unutrašnjosti, na istoku zemlje, do otoka, a pod iskusnim vodstvom jednim obilaskom moguće je susresti od 20 do 30 vrsta ptica. Neka močvarna staništa su u samim gradovima ili u njihovoj neposrednoj blizini, poput jezera, ribnjaka, šoderica, rijeka, riječnih ušća, solana, bara, močvara itd. HDZPP navodi samo neke lokacije koje obilaze njegovi članovi i ostali suradnici - ornitološki rezervat unutar Parka prirode Kopačkoga rita, Ornitološki rezervat Sava-Strmec, Park prirode Lonjsko polje, ribnjake uz rijeku Česmu i Lonju, Ornitološki rezervat Palud, ušće Mure i ostala močvarna mjesta uz Muru i Dravu, jezera Ponikve i Njivice na otoku Krku te deltu Neretve. Sve informacije mogu se pronaći na internetskoj stranici http://www.ptice.hr/zimskoprebrojavanje2011.htm .

ZAGREB - Nagrade Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) - jedine strukovne udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj svečano su, i u ozračju šest desetljeća djelovanja te udruge, dodijeljene jučer u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici. Veliku nagradu ULUPUH-a za životno djelo primio je Ivan Antolčić, Godišnju nagradu za najbolju izložbu autorice izložbe "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009." Ana Lederer i Martina Petranović, a nagradu za najboljega mladog umjetnika Luka Jelušić za ostvarenja u krajobraznoj arhitekturi. Čestitajući nagrađenima potpredsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac istaknula je da su one posebice važne jer ih dodjeljuje struka. Osim navedenih nagrada predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal predala je i ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge. Ono je dodijeljeno Fedoru Kritovcu za knjigu "Otkrivanje grada" kojom je, kako je rečeno, na sebi svojstven način, objedinio višedesetljetno istraživanje urbanih fenomena unutar zagrebačkih javnih prostora grada. Priznanje je za Kritovca preuzeo arhitekt Mario Beusan.

DUBROVNIK - U organizaciji Dubrovačkih muzeja sinoć je u žitnici Rupe otvorena izložba "Jelka Miš - život posvećen baštini" autorice Branke Hajdić. Riječ je o prvom predstavljanju goleme ostavštine koja svjedoči o izvanrednu društvenom doprinosu konavoske učiteljice koja je sav život skupljala vezove i podučavala vezilje. Jelka Miš je darovanjem zbirke omogućila osnivanje etnografskog odjela Dubrovačkoga narodnog muzeja 1932. Etnografski muzej posjeduje zbirku s više od 2500 predmeta koje je darovala ta konavoska učiteljica. Etnografska ostavština sastoji se od zbirke narodnih nošnja s dubrovačkog područja, iz drugih hrvatskih krajeva i susjednih zemalja. Osim originalnih predmeta fragmenata veza u zbirci se nalazi i više od tisuću uzoraka veza s tradicijskog ruha koje je skupa sa svojim učenicama izradila u općinskom atelijeru za narodno vezivo. Na izložbi su predstavljeni unikatni predmeti s cijelog područja Hrvatske, od kojih su neki vrlo važni primjerci etnografske građe, poput dubrovačke čipke, koja se gotovo izgubila.

ZAGREB - U utorak 4. siječnja 2011. godine zbit će se djelomična pomrčina Sunca, koja će biti vidljiva iz Europe (osim Islanda), jevernog dijela Afrike, zapadne i središnje Azije te s cijelog Arapskog poluotoka, izvijestili su iz Zvjezdarnice Zagreb. Iz Hrvatske će se ova pomrčina vidjeti 4. siječnja prijepodne, a sredina pomrčine vidjet će se između 9,15 i 9,25 sati. Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca. Kod djelomične pomrčine Sunca, Mjesec ne zaklanja kompletni disk Sunca, pa se prilikom promatranja pomrčine moraju koristiti zaštitni filteri (naočale za zavarivanje, posebne folije od Mylara i sl.) jer će inače zbog velikog sjaja Sunca nastupiti trajna oštećenja oka. Ni u kojem slučaju ne promatrajte Sunce teleskopom ili dalekozorom bez zaštitnih filtera jer možete izgubiti vid, upozoravaju iz zagrebačke Zvjezdarnice.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙