FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hanfa o neposrednom nadzoru nad Prvom generacijom

Autor: nbrc
ZAGREB, 24. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) objavila je danas da provodi izvanredni neposredni nadzor nad investicijskim društvom Prva generacija d.o.o., Zagreb, tijekom kojeg su utvrđene određene nezakonitosti u poslovanju tog društva, vezano uz neovlašteno korištenje novčanih sredstava klijenata te da poduzima sve radnje predviđene Zakonom o tržištu kapitala kako bi u što skorije vrijeme utvrdila sve relevantne činjenice i okolnosti bitne za pravilno rješavanje ovog predmeta.

Iz Hanfe podsjećaju da su, u cilju zaštite interesa klijenata društva Prva generacija, 1. prosinca ove godine donijeli rješenje kojim je tom društvu privremeno zabranjeno raspolaganje financijskim instrumentima i novčanim sredstvima klijenata te da su istog dana i Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD) i Zagrebačka burza donijeli odluke o suspenziji društva iz članstva, a slijedom čega je društvu Prva generacija do daljnjeg onemogućeno redovno obavljanje djelatnosti - izvršavanje naloga za račun klijenata.

Iz Hanfe najavljuju da će, nakon što se u postupku nadzora nesporno utvrdi da društvo Prva generacija nije u mogućnosti ispunjavati obveze prema svojim klijentima, te da nije izgledno da će se te okolnosti u dogledno vrijeme bitno promijeniti, donijeti rješenje o nastanku osiguranog slučaja, sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala.

"Po primitku takvog rješenja Agencije, koje se objavljuje u Narodnim novinama i na internetskim stranicama Agencije, SKDD će kao Operater Fonda za zaštitu ulagatelja pokrenuti postupak utvrđivanja i isplate zaštićenih tražbina klijenata društva sukladno odredbama Zakona i Pravila Fonda", ističe se u priopćenju koje je Hanfa objavila na svojim internet stranicama.

Podsjeća se pritom da je zakonom predviđeno da se sredstva Fonda za zaštitu ulagatelja koriste za isplatu zaštićenih tražbina klijenata investicijskog društva u situacijama kada to društvo nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze prema klijentima, a nakon što Agencija donese rješenje o nastanku osiguranog slučaja.

"Zaštićene su sve novčane tražbine koje investicijsko društvo duguje klijentu ili koje pripadaju klijentu, a koje društvo drži za klijenta vezano uz ugovorene investicijske usluge. Tražbine pojedinog klijenta osigurane su do iznosa od najviše 150.000 kuna, i do te vrijednosti isplaćuju mu se u potpunosti", ističe se u priopćenju.

Hanfa također objašnjava da će, po primitku njenog rješenja, SKDD kao operater Fonda za zaštitu ulagatelja obavijest o nastanku osiguranog slučaja objaviti u dvjema dnevnim novinama i poslati na adrese svih poznatih klijenata društva, kako bi mogli SKDD-u podnijeti svoje zahtjeve za obeštećenjem.

Nakon što, u suradnji s ovlaštenim revizorom, utvrdi iznose zaštićenih tražbina klijenata Društva, SKDD će izvršiti isplate zaštićenih tražbina, a te se isplate izvršavaju u razdoblju do najduže šest mjeseci od dana utvrđenja njihovog iznosa, navodi se u priopćenju i napominje da je Hanfa o dosadašnjem tijeku postupka nadzora nad društvom Prva generacija obavijestila i druga nadležna tijela i pozvala ih na daljnju suradnju.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙