FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice blizu 27-mjesečnih najviših vrijednosti u oskudnoj predbožićnoj trgovini; SAS poskočio

Autor: mkuz
LONDON, 23. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi stabilizirali su se u četvrtak u mirnoj predbožićnoj trgovini na najvišoj razini u 27 mjeseci, pri čemu se isticala dionica skandinavskog prijevoznika SAS-a, poskočivši zbog glasina o mogućem Lufthansinom preuzimanju.

Indeks Londonske burze FTSE porastao je 0,2 posto na 5.993 boda. Frankfurtski Dax zabilježio je još skromniji dobitak, ojačavši 0,1 posto na 7.072 boda.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se skandinavski prijevoznik SAS, čija je dionica poskočila čak 12 posto nakon što su mediji objavili da Lufthansa planira njegovo preuzimanje. Dvije tvrtke odbile su komentirati tu informaciju.

"Rast cijena kojemu svjedočimo odražava povećana očekivanja diljem svijeta", izjavio je Ronan Carr iz Morgan Stanleya. "Pokazatelji raspoloženja također pokazuju skok. Pritom će i u idućoj godini raspoloženje određivati ti pokazatelji i pitanje državnih dugova u Europi."

Ojačala je i dionica danskog Novo Nordiska, za 2,4 posto, nakon što je tvrtka objavila najnovije pozitivne rezultate treće faze istraživanja na novoj generaciji inzulinske terapije Degludec.

Među gubitnicima izdvajao se pak rudarski sektor, čije su dionice oslabile nakon pada cijena temeljnih kovina. Tako su dionice Kazakhmysa i Xstrate izgubile na vrijednosti 0,6 odnosno 0,8 posto.

Rio Tinto pao je za 1,2 posto nakon objave 3,9 milijardi dolara vrijedne ponude za preuzimanje rudarske kompanije Riversdale, koja je orijentirana na afričko tržište.

Tokijska burza danas je zatvorena zbog blagdana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙