FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast američkog BDP-a revidiran blago naviše

Autor: gvla
WASHINGTON, 22. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Američki gospodarski rast u trećem je ovogodišnjem tromjesečju bio nešto viši nego je ranije procijenjeno, odnosno iznosio je 2,6 posto na godišnjoj razini, pokazali su danas objavljeni pdoaci američke vlade.

Ranija procjena rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosila je 2,5 posto, objavilo je američko ministarstvo trgovine.

Međutim, to je nešto niže od očekivanja ekonomista, koji su procjenjivali rast BDP-a u visini od 2,8 posto, nakon 1,7 posto porasta u drugome tromjesečju.

Dosadašnji podaci pokazuju da je i u četvrtom tromjesečju došlo do ubrzanja rasta američkog gospodarstva. Ono bi, kažu analitičari, u 2011. trebalo dobivati poticaj od nedavno usvojenih 858 milijardi dolara vrijednih mjera poreznog rasterećenja.

Najnoviji podaci o američkom BDP-u pokazuju rast zaliha kompanija u trećem tromjesečju za 121,4 milijardi dolara, nakon prošlomjesečne procjene rasta za 111,5 milijardi dolara. Povećanje zaliha sudjelovalo je u rastu BDP-a s 1,61-postotni bod.

Istodobno je rast osobne potrošnje revidiran naniže na 2,4 posto, s ranije procijenjenih 2,8 posto. Osobna potrošnja zaslužna je za više od dvije trećine američkih gospodarskih aktivnosti, te je u ukupnom rastu BDP-a u razdoblju od srpnja do rujna sudjelovala s 1,67-postotnih bodova. Unatoč reviziji naniže, osobna potrošnja u tome je razdoblju bila najsnažnija od prvoga tromjesečja 2007. godine.

(Hina) xgvla ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙