FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BHTelecom godinu završava uspješno

Autor: rmav
SARAJEVO, 22. prosinca 2010. (Hina) - Najveći telefonski operater u Bosni i Hercegovini BH Telecom 2010. završit će s 140 milijuna konvertibilnih maraka (oko 71 milijun eura) čiste dobiti, što u upravi te tvrtke smatraju uspjehom s obzirom na otežane uvjete poslovanja.

Direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović izjavio je u srijedu u Sarajevu kako je očekivana dobit umanjena zbog spora s poreznom upravom Federacije BiH zbog poreza koji treba platiti pa je više od 150 milijuna eura raspoloživa novca praktički zamrznuto i čeka sudsku odluku.

Rešidbegović je potvrdio kako je dobit BH Telecoma nešto manja nego 2009., a to je obrazložio manjim prihodom od međunarodnih usluga i kamata jer dio zamrznuta novca nije mogao biti oročen.

Ukupan prihod tvrtke u 2010. procijenjen je na nešto više od 308 milijna eura, što je na razini prihoda iz 2009.

Taj telekomunikacijski operater u mobilnoj mreži ima 1,750.000 korisnika, a u fiksnoj telefoniji oko 500 tisuća.

Preko BH Telecoma na internet je priključeno 115.000 korisnika, a 122.000 na širokopojasni internet. Rešidbegović je ocijenio kako ti pokazatelji ohrabruju jer u BiH 50 tvrtaka nudi internetske usluge. Drži kako će tvrtka zadržati vodeće mjesto na tržištu u BiH, unatoč najavama da bi se na njemu iduće godine u novoj ulozi mogao pojaviti Deutsche Telecom ili France Telecom. Te su tvrke iskazale zanimanje za kupnju vladina udjela u Telekomu Srbije koji je vlasnik M:tel-a, telefonskog operatera koji dominira u Republici Srpskoj.

DT pak preko HT Zagreb, koji ima 49 posto vlasništva u HT Mostar, već posluje na tržištu BiH.

"Pitanje je tko će biti brži u ponudi novih i boljih usluga, a ne tko je veća tvrtka", kazao je Rešidbegović.

Komentirajući mogućnost privatizacije BH Telecoma, većinski vlasnik kojega je Federacija BiH, Rešidbegović je kazao je kako bi to imalo smisla jedino ako bi novac bio uložen u krupne razvojne projekte.

„Krpanje proračuna i socijalnih rupa tim novcem ne bi imalo nikakva smisla“, drži Rešidbegović.

Uprava BH Telecoma procjenjuje kako je tržišna vrijednost te tvrtke oko 2,5 milijarda KM (oko milijardu i 278 milijuna eura).

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙