FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

GOSPIĆ - U Gospiću je sinoć održan Božićni domjenak ličko-senjskoga HDZ-a, kojim je proslavljena i 21. obljetnica osnutka HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji. Nazočno je bilo više tisuće članova stranke, među kojima i zamjenika predsjednice HDZ -a ministra zdravstva Darka Milinovića te potpredsjednika HDZ-a ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete. „Ne trebamo se bojati podmetanja kojih ovih dana ima više nego ranije, ali ne smijemo se bojati ni kazati: HDZ će 2011. ponovno pobijediti SDP na parlamentarnim izborima", izjavio je ministar Milinović. Naglasio je kako je predsjednica HDZ-a i Vlade RH Jadranka Kosor imala hrabrosti uhvatiti se u koštac i s najtežim problemima danas u Hrvatskoj. "Imala je hrabrosti donositi najteže odluke - gledajući Hrvatsku unaprijed pokazala je spremnost i dosljednost u borbi protiv korupcije, čistiti u vlastitom dvorištu", kazao je Milinović. Dodao je kako će neovisno sudstvo čistiti i ispred drugih dvorišta, bez obzira radilo se o slučaju Daimler ili Riječkih tržnica, ali onda, istaknuo je Milinović, nema nitko pravo ministra unutarnjih poslova nazivati 'špijunčinom'. Istaknuo je i da HDZ nikada nije izgubio povjerenje u gradu Gospiću ni u Ličko-senjskoj županiji ni u 9. izbornoj jedinici.Sudionike Božićnog domjenka u Gospiću je pozdravio i potpredsjednik HDZ-a ministar Kalmeta. Istaknuvši odlučnost Vlade i premijerke Kosor u provedbi gospodarskog oporavka, okončanju procesa pristupanja EU i beskompromisnoj borbi protiv korupcije rekao je kako je HDZ stranka, na čelu s Jadrankom Kosor, koja ima viziju i koja ima bezrezervnu podršku svih članova stranke u županijama, gradovima i općinama 9. izborne jedinice.

ZAGREB - Humanitarni koncertni ciklus "Koncert s predsjednikom" počeo je sinoć u Maloj dvorani "Lisinski" nastupom mladih hrvatskih glazbenika koji su, u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i brojnih uglednika iz političkoga, gospodarskoga i javnog života, izveli djela suvremenih skladatelja. Koncertom su prikupljana sredstva za Udrugu za pomoć djeci s posebnim potrebama "ADHD I JA", u sklopu humanitarne akcije koju je inicirao Ured predsjednika, a u sklopu koje je dosad prikupljeno 178.000 kuna. Na programu večerašnjeg koncerta bile su skladbe Rolanda Dyensa , Srđana Dedića, Emmanuela Sejournea te Leonarda Bernsteina, koje su pružile uvid u raznovrsnost poetika suvremenih skladatelja. Zagrebački solisti i gitarist Petrit Ceku izveli su "Tango in the Sky" Rolanda Dyensa, prvonagrađenu skladbu na natjecanjima u Weimaru, Italiji i Velbertu, Kvartet udaraljki Muzičke akademije u Zagrebu nastupio je sa skladbu "At the Party" Srđana Dedića, dok su Zagrebački solisti i Filip Merčep izveli "Koncert za marimbu i gudače Emmanuela Sejournea. Na kraju je Kvartet Klang, dobitnik nagrade Ferdo Livadić na 35. samoborskoj glazbenoj jeseni, odsvirao izbor iz mjuzikla "Priča sa zapadne strane" Leonarda Bernsteina. Posjetitelji su izvedbu pratili s predsjednikom Josipovićem s kojim su se poslije koncerta mogli družiti i komentirati glazbeni doživljaj, a među brojnim uglednim gostima bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Predsjednik Josipović, koji će biti neizostavan gost ovoga ciklusa, u izjavi novinarima prije koncerta zahvalio je svima koji su se odazvali i svojom donacijom poduprli humanitarnu akciju.

ZAGREB - Dan esperanta 2010. - Zamenhof tago 2010. obilježili su sinoć hrvatski esperantisti bogatim kulturno-umjetničkim programom u Židovskoj općini Zagreb i time se pridružili brojnim esperantistima koji diljem svijeta tijekom prosinca obilježavaju i promiču esperantsku kulturu. Program i druženje zajednički su organizirali Esperantsko društvo "Bude Borjan", koje u Zagrebu djeluje od 1945., te Udruženje slijepih esperantista Hrvatske koje bilježi gotovo četiri desetljeća postojanja i rada, a u njegovoj realizaciji s njima je surađivao Hrvatski savez za esperanto - Kroata Esperanto-Ligo (KEL). Nazočne su pozdravili predsjednica KEL-a Judita Rey Hudeček, predsjednik Esperantskoga društva "Bude Borjan" Anto Mlinar i predsjednik Udruženja slijepih esperantista Hrvatske Antun Kovač. Poeziju na esperantu interpretirala je dramska umjetnica Vida Jerman, a nove knjige prevedene na esperanto predstavio je Josip Pleadin . Dan esperanta i esperantske kulture obilježava u spomen na osnivača i utemeljitelja esperanta - jezika mira Lazara Ludwiga Zamenhofa, poljskoga liječnika židovskoga podrijetla, rođena 15. prosinca 1859. u Bialystoku, tada Rusija, a danas Poljska, koji je umro u Varšavi 14. travnja 1917. godine. Esperanto dugo nije bio službeno priznat. Za njegovu je afirmaciju bio posebno važan 38. svjetski kongres esperantista 1953. u Zagrebu, a godinu dana poslije Opća skupština UNESCO-a prvi je put priznala odgojnu, kulturnu i znanstvenu vrijednost esperanta.

ZAGREB - Obrana generala Ante Gotovine sinoć je priopćila kako je jučerašnje priopćenje za javnost izdavačke kuće Novi Liber te trojice autora knjige "Gotovina-stvarnost i mit", "prepuno netočnih činjenica". "U povodu tužbi koje smo pokrenuli u ime generala Gotovine, autori i izdavači sporne knjige oglasili su se priopćenjem prepunom netočnih činjenica" te "ne stoji tvrdnja iz njihovog priopćenja da odvjetnici generala Gotovine tužbama 'hrvatsku javnost žele dovesti u ozbiljnu zabludu' ", ističe odvjetnik generala Gotovine, Luka Mišetić. Dodaje kako je odvjetničko društvo "Farčić&Šarušić" u ime generala Gotovine tužbu protiv nakladnika Novog Libera te autora knjige "Gotovina-stvarnost i mit" - Ivice Đikića, Davora Krile i Borisa Pavelića, "uputilo Općinskom kaznenom i Općinskom građanskom sudu, a ne Sudu javnosti" te kako očekuju da će "tuženi poštovati pravnu državu i svoju obranu iznijeti pred sudom". Nadalje, navodi u priopćenju odvjetnik Mišetić, "ne stoji njihov navod kako je tužba 'pokušaj odvjetnika da sebi u javnosti stvore alibi u slučaju osuđujuće presude Anti Gotovini'. Prvo, zato jer tužitelji nisu odvjetnici, nego je to general Gotovina, koji je nakon čitanja knjige opunomoćio svoje pravne zastupnike, te od njih zatražio da podnesu tužbe. A drugo - odvjetnici su sigurni da su uspješno osporili sve navode haškog tužiteljstva, pa će presudu u Hagu koristiti kao dokaz protiv tuženih". Osim toga, dodaje odvjetnik Mišetić, "tuženi tvrde kako je netočan naš navod iz tužbe, da bi dijelovi njihove knjige 'mogli utjecati na presudu', jer - kako navode - postupak je u Haagu završen, pa to nije moguće. Bilo bi interesantno vidjeti kako onda opravdavaju činjenicu da glavni haški tužitelj još uvijek traži 'topničke dnevnike', iako je, kako kažu, postupak završen", zaključuje odvjetnik generala Gotovine.

OSIJEK - U nekoliko hrvatskih gradova danas će se od osam do 10 sati održati videokonferencija "Zdravi gradovi", izvijestili su u Osijeku predstavnici organizatora. Član organizacijskog odbora Ante Lauc rekao je kako se sudjelovanjem visokoobrazovnih i visokomoralnih osoba na videokonferenciji "želi pokazati vizija kako se mogu stvoriti zdravi gradovi, pri čemu se ne misli samo na tjelesno, nego i na emocionalno, intelektualno te duhovno zdravlje". "Blagostanje, a time i zdravlje, najviše ovisi o moralnom kapitalu. Koliko ima poštenja u jednom sustavu, toliko ima i napretka, a nakon toga dolaze intelektualni i socijalni kapital", istaknuo je Lauc. Ocijenio je kako se negativnim društvenim kretanjima, kao što je bila privatizacija, kvare izgledi za stvaranje zdravih osoba i zdravih gradova. Kako je istaknuto, videokonferencija će se, među ostalim, održati u Carnetovim dvoranama osječkoga Medicinskog fakulteta, zagrebačkog Fakulteta elektotehnike i računarstva te varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Na videokonferenciji će među ostalima govoriti i profesori Slaven Letica, Slobodan Lang, Ante Lauc, Dražen Gorjanski, Srećko Sladoljev i drugi. Videokonferencija se može pratiti na internetskoj stranici http://mod.carnet.hr/index.php?q>watch&id>1284.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙