FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP BiH, SDA, HSP i "Radom za boljitak" odlučni za uspostavu vlasti u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 20. prosinca 2010. (Hina) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) odlučne su uspostaviti vlast u BiH na temelju izbornih rezultata 3. listopada i zajednički dogovorene strategije provedbe reforma u toj zemlji, potvrdili su u ponedjeljak u Sarajevu čelnici tih četiriju stranaka.

Oni su na konferenciji za novinstvo u Sarajevu predstavili dokument o osnovama za uspostavu vlasti u Federaciji BiH i platformu zajedničkog nastupa u tijelima vlasti na državnoj razini za mandatno razdoblje do 2014.

Dokument predviđa opsežne reforme ustava i zakona te mjere poticaja gospodarstvu kako bi se ubrzalo približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-u.

"Mi ovim dokumentom nismo ni protiv koga. Želimo promijeniti stanje u BiH na bolje", izjavio je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, istaknuvši kako je riječ o dokumentu koji je "prijateljski prema Hrvatima".

Predsjednik SDP-a kazao je kako je dokument poslan i HDZ-u 1990. sa željom da se i ta stranka pridruži budućoj vladajućoj koaliciji, posebice stoga što su četiri stranke saveznice u programska načela budućeg djelovanja ugradile gotovo sve što je u tijeku prijašnjih razgovora tražio HDZ 1990.

Lagumdžija je kazao kako su svi svjesni da Hrvati kao najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH imaju posebne razloge za strah te je stoga i ponuđen paket ustavnih i zakonskih reforma kojima bi se institucionalno zajamčila puna jednakopravnost svih naroda.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić objasnio je kako će buduća vladajuća koalicija ugraditi mehanizme kojima bi se jasno odredila obveza etničke rotacije na najvažnijim dužnostima u državi, a u entitetskim vladama onemogućilo nadglasavanje predstavnika bilo kojeg naroda.

Također bi se zajamčile kvote nacionalne zastupljenosti u svim zakonodavnim tijelima od državne do općinske razine.

Tihić je kazao i kako je dogovor da se ustavna reforma u BiH provede u tri faze. U prvoj fazi, koja bi se provela odmah, ukinule bin se ustavne odredbe koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina. U drugoj bi se ustav prilagodio zahtjevima što proizlaze iz članstva u EU. U trećoj bi počela rasprava i o teritorijalnom preustroju BiH, a uslijedila bi kad se za to steknu uvjeti, kazao je Tihić.

Predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić istaknuo je kako se prvi put o uspostavi vlasti u BiH razgovara na temelju ciljeva koje valja ostvariti, a ne na temelju raspodjele fotelja. Dodao je kako su oni koji sada najviše govore o položaju Hrvata u BiH imali petnaest godina da promijene njihovo loše stanje, a nisu učinili ništa. Dodao je kako je buduća koalicija odlučna promijeniti način izbora članova predsjedništva BiH, tako da se ubuduće neizravno, u parlamentu BiH, bira predsjednik predsjedništva BiH i njegova dva zamjenika. "Odlučni smo staviti u jednakopravan položaj sve narode u BiH", kazao je Jurišić.

Četiri stranke koje su dogovorile o koaliciji odlučile su pričekati nekoliko dana odgovore iz drugih stranaka na ponuđenu platformu o zajedničkom djelovanju i potom započeti uspostavu vlasti, najprije u Federaciji, a onda, ovisno o stajalištima stranaka iz Republike Srpske, i u državi.

„Mi u Federaciji BiH imamo i ustavnu i svaku drugu kvalificiranu većinu“, ustvrdio je Lagumdžija, dodavši kako ne vjeruje da će itko pokušati blokirati novu vlast jer to ne bi bilo ni u čijem interesu.

Blokadom vlasti iz koje bi bila isključena dva HDZ-a već je zaprijetio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, pozvavši se na visoku potporu Hrvata koju su HDZ BiH i HDZ 1990. dobili na izborima.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙