FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAZ predstavio prvi međunarodni ciklus konceptualnih arhitektonskih natječaja

Autor: ista
ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Društvo arhitekata Zagreba predstavilo je danas novopokrenuti, prvi međunarodni ciklus konceptualnih arhitektonskih natječaja u programu "Think Space" ,koji služi kao platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu konceptalnih ideja.

Ciklus traje godinu dana i sastoji se od četiri natječaja koje povezuje zajednička tema, a svaki od njih ima zasebni programski zadatak. Ovogodišnja tema "Granice" bavi se smještajem lokalnih, političkih, društvenih i ekoloških uvjeta u globalni kontekst, a pojedinačni natječaji promišljat će urbane, geopolitičke, ekološke i moralne granice.

Cilj programa je smjestiti Zagreb na globalnoj karti arhitekture kao grad promišljanja prostora te napraviti naše unutarnje pročišćenje i obnovu konceptualnog aspekta struke, rekao je Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Dodao je kako se njime želi izgraditi identitet struke u cjelini, probuditi njezinu svijest i društvenu angažiranost prema prostoru te, među ostalim, stvoriti mrežu kreativnih mislilaca koji će donijeti nove ideje i razmišljanja.

Ljutić je izrazio uvjerenje da se konceptualnim arhitektonskim natječajima može doći do najkvalitetnijih rezultata za prostor u kojemu živimo.

Voditeljica projekta Ana Dana Beroš predstavila je prvu gošću kustosicu, Evu Franch i Gilabert, koja je osmislila središnju temu, katalonsku arhitekticu, istraživačicu, predavačicu, osnivačicu arhitektonskog ureda OOAA u Barceloni i direktoricu galerije Storefront for Art and Architecture u New Yorku.

Rekla je kako je ta ugledna arhitektica kroz ovogodišnju temu pozvala na istraživanje prostora kao mjesta projekcije, identifikacije, pa i prokazivanja lokalnih uvjeta unutar globalnoga konteksta, predlažući povratak konceptualnom prostoru kao mjestu nastajanja promjena na granicama.

Natječaj se provodi putem web stranice www.think-space.org, a sudjelovati mogu arhitekti, studenti arhitekture i srodne struke, stručnjaci i studenti s područja humanističkih znanosti, dizajna, krajobrazne arhitekture, umjetničkih akademija.

Krajem studenog iduće godine održat će se završna konferencija na kojoj će se dodijeliti tri nagrade (tisuću, 700 i 350 eura) te će se najaviti ciklus za 2012.

Žiratori pojedinačnih natječaja su američki arhitekti Shohei Shigematsu i Teddy Cruz, francuski Francois Roche i hrvatski arhitekt Hrvoje Njirić.

Poptoru projektu dali su Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata i zagrebački Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.

(Hina) xagrb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙