FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim: Ministar unutarnjih poslova brani postupke policije

Autor: mhaj
RIM , 15. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni u srijedu je branio postupke policajaca, koji su se u utorak navečer sukobili s prosvjednicima koji su bacali petarde i pokušavali upasti u zgradu talijanskog parlamenta.

Prosvjedi su održani zbog manjeg izdvajanja iz proračuna za školstvo. U središtu Rima porazbijani su izlozi prodavaonica, a zapaljeno je i nekoliko policijskih automobila. Ozlijeđena su 22 prosvjednika, koji su prevezeni u bolnicu, te 57 policajaca. U pritvoru je završilo četrdesetak osoba. Nasilje je izbilo dok su dva doma parlamenta raspravljala o povjerenju vladi desnog centra premijera Silvija Berlusconia, koja je na kraju "preživjela" glasovanje.

Studentske udruge imale su dozvolu za mirni prosvjed na ulicama Rima, ali su se manje skupine odvojile i pokušale ući u zabranjeno područje koje je blokirala policija, prenose mediji. Krajem studenoga studenti su upali u nekoliko povijesnih talijanskih građevina, uključujući Kolosej i kosi toranj u Pisi, a prošloga su se tjedna sukobili s policijom ispred opere La Scale u Milanu. Reforme predviđaju manje novca za one fakultete koji, po vladinom mišljenju, privlače malo studenata i oduzimaju novac važnijim smjerovima. Kritičari reformi, među kojima je i lijeva oporba, smatraju da se tako smanjuje novac za razvojne projekte i investicije bez kojih fakulteti ne mogu ispunjavati visoke školske standarde.

Na fotografijama objavljenim u mnogim talijanskim listovima vidi se skupina prosvjednika, među kojima su neki naoružani i drvenim daskama, kako su okružili policajca koji drži kažiprst na okidaču. Promatrači su to odmah usporedili s ubojstvom 19-godišnjega Carla Giulianija, prosvjednika protiv globalizacije koji je poginuo tijekom sastanka G8 u Genovi. Mladom prosvjedniku Giulianiju policajac je pucao u glavu dok je pokušavao oštetiti policijski automobil. Izgred je ocijenjen kao primjer policijske nekompetencije i brutalnosti.

Maroni je za "Corriere della Seru" izjavio da je policija učinila ono što je potrebno da bi se zaustavilo nasilje prosvjednika. "Mogu kazati kako je na kraju sve dobro završilo jer je netko mogao i poginuti. Po informacijama koje sam dobio, više od 1000 osoba bilo je spremno 'obrušiti se' na zgradu parlamenta", zaključio je.

(Hina) xmh ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙