FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka gospodarska klima znatno poboljšana – ZEW

Autor: mpuk
BERLIN, 14. prosinca 2010. (Hina/DPA) - Njemačka gospodarska klima značajno je poboljšana, pokazao je odgovarajući indeks njemačkog instituta ZEW za prosinac, zabilježivši rast drugi mjesec zaredom unatoč prijetnji europske dužničke krize.

Indeks Centra za europska ekonomska istraživanja ZEW sa sjedištem u Mannheimu, koji mjeri raspoloženje među analitičarima i institucionalnim ulagačima, porastao je s 1,8 bodova u studenom na 4,3 boda u prosincu.

Analitičari su očekivali da će porasti na 3,9 bodova.

„Nakon snažnog rasta u prošlom mjesecu čini se da su se gospodarska očekivanja za Njemačku u prosincu stabilizirala. Uz impuls od izvoznih aktivnosti, poticaj za gospodarstvo očekuje se i od domaće potražnje, poduprte pozitivnim razvojem na tržištu rada i niskim realnim kamatnim stopama“, kazao je predsjednik ZEW-a Wolfgang Franz.

Indeks ZEW temelji se na anketi u kojoj sudjeluje 277 analitičara i institucionalnih ulagača a označava uvoz u niz ovotjednih ključnih pokazatelja klime u europskom gospodarstvu, koji će vjerojatno očitovati utjecaj dužničke krize u rubnim članicama eurozone.

Među njima je i istraživanje njemačkog instituta Ifo o poslovnoj klimi, čiji je odgovarajući indeks u prošlom mjesecu poskočio na najvišu razinu u skoro dva desetljeća.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙