FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

SALZBURG - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u petak uhićen u Austriji, u nedjelju je ponovno izveden pred suca istrage u Salzburgu kojem je rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se u Hrvatskoj optužuje, javlja austrijska novinska agencija APA pozivajući se na izjavu njegova bečkog odvjetnika Wernera Suppan. Suppan je kazao da se nije govorio o pojednostavljenom procesu izručenja, budući da je po austrijskom zakonu to moguće na drugom saslušanju za 14 dana. Prema Sanaderu se u pritvoru dobro postupa i "on se na ništa ne žali", dodao je njegov odvjetnik. Sanader se u subotu prvi puta pojavio pred sucem u Salzburgu, a ispitivanje je nastavljeno u nedjelju. Još uvijek se nije govorio o detaljima, nastavio je Suppan. bečki odvjetnik smatra "praktički nemogućim" da bi Sanader bio izručen Hrvatskoj prije drugog saslušanja za 14 dana. Odvjetnik je ipak istaknuo da bivši hrvatski premijer ima "iskreni interes da surađuje s hrvatskim vlastima". Sanader također tvrdi da nije bio u bijegu, dodaje APA. Suppan je kazao da se Sanader dobro slaže sa svojim pritvorenikom u ćeliji, te da je tijekom saslušanja bio "vrlo koncentriran". Tužiteljstvo u Salzburgu još uvijek čeka dokumente iz Hrvatske, javlja APA i dodaje da je glasnogovornica tužiteljstva Barbara Feichtinger kazala je da se očekuje da će dokumenti stići u Salzburg najkasnije do utorka. Očekuje se da će austrijsko tužiteljstvo u utorak održati konferenciju za novinare o ovom slučaju.

ZAGREB- Ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan izjavio je sinoć za Dnevnik Nove TV kako je blokirana imovina Ive Sanadera, te da je Državno odvjetništvo RH još daleko od podizanja optužnice jer, kako je naveo, istragu treba dovršiti, ispitati veliki broj svjedoka, provesti knjigovodstveno vještačenje i tek tada razgovarati o podizanju optužnice. Treba ispitati oko 100 svjedoka i napraviti financijsko vještaćenje, kazao je. Na pitanje novinara o visini kazne koju se traži, Cvitan je istaknuo kako o zatvorskoj kazni u 'slučaju Sanader' Državno odvjetništvo RH još ništa ne traži. Dodao je kako za kazneno djelo - udruživanje radi počinjenja kaznenih djela organizator može dobiti kaznu maksimalno pet godina, a za zlouporabu položaja do deset godina. "Preuranjeno je sada govoriti o bilo čemu pa i o traženju državnoga odvjetnika ili USKOK- za kaznu od 13 godina", rekao je. Na upit o možebitnu proširenju istrage i na aferu Hypo banka, ravnatelj USKOK-a Cvitan je potvrdio kako vode istragu te ocijenio da su za njih odlučne samo utvrđene činjenice i dokazi kojima će raspolagati, te će sukladno tome donositi odluku. Odgovorajući na novinarsko pitanje može li potvrditi je li bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić otkrio kome je davao novac, Cvitan je naglasio kako "ne može reči tko je što rekao" tijekom USKOK-ove istrage.

USKOK istražuje sve ono što smatra da treba istražiti i u slučaju tzv. Sanaderova stranačkog BMW-a, napomenuo je, a na upit hoće li u tom slučaju možda ispitati i premijerku Jadranku Kosor, odgovorio kako ne može govoriti koje će osobe biti ispitane tijekom istrage. "Bit će ispitani oni koji imaju ili moguće imaju saznanja o događajima koji su predmetom istrage," rekao je Cvitan.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o Prijedlogu strategije reforme pravosuđa, za razdoblje od 2011. do 2015. godine. Kao ciljeve reforme u resornom ministarstvu postavljaju ostvarivanje najviših europskih standarda u pogledu neovisnosti, nepristranosti, stručnosti i učinkovitosti pravosuđa, kao i u sustavu izvršenja kaznenih sankcija, a kako bi se ispunili potrebni kriteriji za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23. "Pravosuđe i temeljna prava". Žele, ističu, pravosuđe koje opravdava povjerenje građana i cijelog društva čijem napretku služi, koje je dostupno svima bez razlike, utemeljeno na načelima transparentnosti i vladavine prava te koje je potpuno osposobljeno za djelovanje unutar EU. Kao jedna od strateških smjernica navedeno je održavanje i daljnje jačanje neovisnosti, nepristranosti i stručnosti pravosuđa sukladno najvišim europskim standardima. To se među inim kani postići kroz daljnje jačanje neovisnosti te stručnog i administrativnog kapaciteta Državnog sudbenog vijeća i Državnoodvjetničkog vijeća radi punog ostvarenja njihove ustavne uloge, kao i daljnjeg stručnog, materijalnog i administrativnog jačanja Pravosudne akademije te njezino integriranje u cjelokupni pravosudni sustav. Najavljena je i puna implementacija novog sustava odabira i inicijalnog obrazovanja pravosudnih dužnosnika kroz Državnu školu za pravosudne dužnosnike, te jačanje unutarnje neovisnosti pravosudnih dužnosnika i čelnika pravosudnih tijela kroz jačanje objektivnih i transparentnih kriterija i procedura u svim stadijima pravosudne karijere.

ZAGREB - Osvrćući se na kritike SDP-a i njegova predsjednika Zorana Milanovića, predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je jučer kako bi voljela da SDP već jednom podupre borbu protiv korupcije umjesto što stalno traži njezin odlazak s vlasti. "Iznimno je važno da i oni jednom kažu da su za nultu toleranciju prema korupciji bez obzira o kome se radi i bez obzira tko pripada kojoj političkoj opciji", izjavila je Kosor novinarima na otvaranju škole u mjestu Dubravica u Zagrebačkoj županiji. Podsjetila je da SDP i dalje traži smjene ministra unutarnjih poslova i državnog odvjetnika kojeg nisu htjeli poduprijeti iako postiže rezultate. "Oni stalno traže da odem. Očito su shvatili da je ta borba trajna", komentirala je premijerka Kosor.

ZAGREB - Suvlasnik Ine, mađarska naftna tvrtka MOL koja je nedavno ponudila otkup dionica od malih dioničara Ine, priopćila je u nedjelju kako je važnost te ponude precijenjena i tvrdi da njezin ishod neće utjecati na prava hrvatske Vlade kao suvlasnika domaće naftne kompanije. "Iznenađeni smo nagađanjima oko važnosti naše ponude. Vjerujemo da je njezina važnost jako precijenjena", stoji u priopćenju MOL-a koji je prošli tjedan izvijestio o ponudi za otkup dionica od malih dioničara po cijeni od 2.800 kuna po dionici. To je cijena po kojoj je MOL kupovao Inine dionice u dobrovoljnoj javnoj ponudi iz 2008. godine, a oko 60 posto veća cijena nego se trgovalo dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi. U mađarskoj tvrtki ističu da je ponuda dio dugoročne i javno objavljene strategije daljnjeg povećanja vlasničkog udjela u Ini. "To je također transparentna javna prilika za više od 30.000 dioničara, a što je najvažnije za tisuće sadašnjih i bivših radnika INE koji dosad, zbog snažnog pada cijele dionica od naše dobrovoljne javne ponude, nisu mogli ostvariti stvarnu vrijednost Ininih dionica", navodi se u priopćenju MOL-a. Podsjeća da MOL i Vlada zajednički upravljaju Inom na temelju vlasničkog udjela od 92 posto i dioničarskog ugovora koji je potpisan 2003., a proširen 2009.

DUBROVNIK - U Franjevačkom samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju u Konavlima sinoć je konavoski ogranak Matice hrvatske predstavio knjigu Ive Oreškovića "Malvasija - glasovito vino još iz Dubrovačke Republike". Kako je istaknuto na predstavaljanju prvi spomen na ovu glasovitu sortu vina datira iz 1383. g. kada je malvasija bila strateški proizvod kome su dubrovačke vlasti u to doba posvećivale veliku brigu, pa je tako zemlja za sadnju ove loze bila dvostruko skuplja nego zemlja za sadnju drugih poljoprivrednih kultura.

"Riječ je o jednoj materijalnoj kulturi ovoga kraja i vrijednom proizvodu, možda jednom od najvažnijih proizvoda u hrvatskoj državici zvanoj Dubrovačka Republika", kazao je povjesničar prof. dr. Stijepo Obad. Uz njega i autora Ivu Oreškovića knjigu su predstavili dr. Vesna Miović, voditelj Arhiva Dubrovačke Republike Hrvatskog državnog arhiva u Dubrovniku Zoran Perović, te predsjednik ogranka Matice hrvatske u Konavlima Niko Kapetanić.

VUKOVAR - Treću svijeću na Adventskom vijencu, koju tradicionalno pale velikani hrvatskog glumišta, sinoć je u sklopu XIII. vukovarskih adventskih svečanosti, u Hrvatskom domu zapalio redatelj Joško Juvančić. Prigodan predbožični program pod nazivom "Poskočite anđeli!" izveli su članovi Dječje škole folklora iz Kulturnog centra "Gatalinka" iz Vinkovaca. Sudionici programa bili su i glumica Nela Kocsis te glumci Ivo Gregurević i Joško Ševo koji su govorili o kazalištu i kazališnim ulogama koje su glumili. Ovogodišnje Vukovarske adventske svečanosti održavaju se pod geslom "Vukovar-dar i uzdarje". Tradicionalno se održavaju tijekom četiri nedjelje Došašća.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙