FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska iskustva u povlačenju novca iz fondova EU mogu pomoći Hrvatskoj

Autor: gvla
VARŠAVA, 10. prosinca 2010.(Hina) - Hrvatska još puno toga treba naučiti u povlačenju sredstava iz fondova EU-a, a u tome će joj znatno pomoći iskustva Poljske, istaknuli su u petak u Varšavi potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić i poljska ministrica regionalnog razvoja Elzbiet Bienkowska na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Hrvatskoj je ostao još kratak put prema Europskoj uniji i Poljska, kao članica Unije koja se smatra državom koja dobro iskorištava EU fondove, odlučila je biti partner Hrvatskoj i prenijeti joj svoja iskustva. Smatramo da su u tome smislu ključni naše prijateljstvo i naši međusobni odnosi", kazala je Bienkowska nakon bilateralnog susreta s Pankretićem.

 Naglasila je i kako su EU fondovi za Poljsku bili spas u vrijeme krize te da zahvaljujući njima ta zemlja nije imala gospodarski pad.

Pankretić je najavio da će se suradnja Hrvatske i Poljske na tom području uskoro konkretizirati.

 "Ovog smo puta s formalnih razgovora prešli na vrlo konkretne stvari te smo se dogovorili da ćemo već početkom iduće godine biti spremni za potpisivanje sporazuma između ministarstava regionalnog razvoja Hrvatske i Poljske", kazao je.

 Tim će se sporazumom uz ostalo konkretno definirati broj stručnjaka koji će doći iz Poljske u Hrvatsku kako bi pomogli na konkretnim projektima, kao i broj naših stručnjaka koji će doći u Poljsku učiti, objasnio je.

Poljsko iskustvo u tome kako doći do konkretnih projekata i što je potrebno učiniti da bi ti projekti bili priznati i mogli se aplicirati na fondove EU pokazuje koji je posao pred svima nama, ne samo ministarstvom regionalnog razvoja već cjelokupne vlade, naglasio je Pankretić dodajući kako je također o tome nužno senzibilizirati cjelokupnu hrvatsku javnost.

Hrvatsko izaslanstvo, kojem je na čelu potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvitka, nalazi se u višednevnom studijskom posjetu Poljskoj s ciljem upoznavanja praktičnih iskustava te zemlje u korištenju sredstava iz kohezijskog i strukturnih fondova EU-a.

Izaslanstvo je u poljskom ministarstvu regionalnog razvoja bilo nazočno i prezentaciji sustava upravljanja fondovima EU-a pri čemu su predstavljeni i sustavi izrade ključnih dokumenata na nacionalnoj razini, suradnje središnje i regionalne vlasti, kao i rezultati dosadašnje iskorištenosti sredstava iz fondova EU-a u Poljskoj.

Tijekom razgovora o pripremi programa kako bi se uspješno koristili pretpristupni, a potom strukturni i kohezijski fondovi EU, istaknuto je također da je pred Hrvatskom i izazov pripreme posebnog operativnog programa za regionalni razvoj za iduće programsko razdoblje 2014.-2020.

Hrvatsko je izaslanstvo tijekom ovog tjedna posjetilo Krakov te obišlo neke projekte financirane iz fondova EU-a, a razgovorima u Varšavi završava studijski posjet Poljskoj.

(Hina) xgvla ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙