FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader osumnjičen za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti

Autor: sobr
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Bivšeg premijera Ivu Sanadera sumnjiči se za udruživanje za počinjenje kaznenog djela te zlouporabu položaja i ovlasti, vidljivo je to iz DORH-ova zahtjeva za kaznenim progonom kojeg je Mandatno imunitetno povjerenstvo poslijepodne jednoglasno odobrilo.

Sada je poznato za koja dva kaznena djela se Sanader tereti, no još uvijek se ne zna u kojim kaznenim predmetima je osumnjičen.

Neslužbeno se doznaje da mu se udruživanje za počinjenje kaznenog djela stavlja na teret u slučaju Fimi medije, odnosno nezakonito "izvlačenja" novca iz ministarstava i javnih poduzeća preko istoimene tvrtke. Doznaje se i da je za zlouporabu položaja i ovlasti osumnjičen u slučaju nezakonitog poslovanja HEP s Diokijem te da su uz njega za to kazneno djelo osumnjičene još tri osobe. Na teret mu se stavlja da je pri zlouporabi pribavio znatnu imovinsku korist.

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas odobrilo zahtjev Državnog odvjetništva za lišavanjem slobode, pritvorom i istražnim zatvorom nezavisnog zastupnika Ive Sanadera, zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti.

USKOK je jutros putem Državnog odvjetništva predsjedniku Sabora uputio zahtjev da se Sanaderu skine imunitet, odnosno odobri njegovo lišavanje slobode, pritvor i istražni zatvor, a taj je zahtjev potom proslijeđen MIP-u.

Iako su HDZ-ovi članovi MIP-a tražili da se odobri i zahtjev DORH-a za isključivanjem javnosti, odnosno novinara sa sjednice povjerenstva, taj prijedlog nije prošao.

Očekuje se da će odluka MIP-a uskoro biti potvrđena i na plenarnoj sjednici Sabora, te da će Sanaderu biti skinut imunitet nakon čega će USKOK od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda najvjerojatnije zatražiti istražni zatvor za bivšeg premijera. Sud je nadležan i za raspisivanje eventualne tjeralice, budući je Sanader, kako je potvrdio MUP, oko 11,10 sati otišao iz Hrvatske preko hrvatsko-slovenskog graničnog prijelaza na Bregani.

Po Kaznenom zakonu za udruživanje za počinjenje kaznenog djela, odnosno za onoga tko organizira grupu ljudi ili na drugi način povezuje u zajedničko djelovanje tri ili više osoba koja ima za cilj počinjenje težeg kaznenog djela za koje se po zakonu može izreći pet ili više godina zatvora.

Za zlouporabu položaja i ovlasti pri kojoj je pribavljena znatna imovinska korist moguća je kazna od jedne do deset godina zatvora.

(Hina) xtr/xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙