FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić: u prijedlogu proračuna 70 posto stečenih prava

Autor: dmak
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Prijedlogom zagrebačkog gradskog proračuna za drugo čitanje koji će biti upućen na usvajanje Gradskoj skupštini zadržano je gotovo 70 posto stečenih prava u nastojanju da se teret krize što ravnomjernije rasporedi i zaštiti socijalno najugroženiji sloj društva, istaknuo je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Milan Bandić.

Izrazio je uvjerenost da će gradski zastupnici položiti test odgovornosti i da će moći građanima čestitati Božić i Novu godinu s proračunom koji će biti razvojni i socijalno provediv i korespondira s vremenom, ocjenivši da je kao takav najbolji među proračunima svih hrvatskih gradova.

Povećana je donja granica cenzusa sa 1700 na 2000 kuna (+ 17posto), što znači da svi koji imaju prihode do 2000 kuna imaju pravo na 100 postotnu subvenciju, podignuta je i gornja granica sa 7000 na 8000 kuna (+14 posto) te korigirani međurazredi, pojasnio je.

Time će proračun ostati bez trećine planiranih ušteda, no u korist građana, naglasio je gradonačelnik.

Također je rekao da je rok prilagodbe za građane do 2. svibnja te oni moraju pribaviti odgovarajuće potvrde kako bi i nakon tog roka mogli ostvarivati svoja prava. Trgovačka društva u vlasništvu grada poslovat će šest mjeseci po starom, a nove mjere stupaju na snagu od 1. srpnja.

Učinjen je kompromis gdje god je to bilo moguće kako bi se zaštitila sirotinja i srednji stalež, ustvrdio je gradonačelnik Bandić.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je da je osigurano 120 milijuna za dug za stanove u projektu Sopnica-Jelkovec, traži se rješenje otplatu 7,2 miljuna kuna dospjelog duga za Arenu Zagreb. ZET neće stati i radnici će dobiti plaće, no neće biti besplatnog prijevoza nego subvencioniranog i centralizirana je javna nabava. U protekloj godini uštedjeli smo 360 milijuna kuna i zacrtano se mora provoditi bez obzira tko bude gradonačelnik, rekao je Bandić.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić rekao je da su gotovo svi zastupnički amandmani ugrađeni u prijedlog proračuna.

Pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo odgovarajući na novinarski upit o Zagrebačkom holdingu naglasio je da subvencije neće značiti pokrivanje gubitaka, jer to nije njihova svrha. Tražimo detaljnu razradu racionalizacije, jer pitanje Zagrebačkog holdinga želimo kvalitetno riješiti. Nemamo rezervnu blagajnu niti možemo tiskati novac da bismo potpomagali nečiji lagodan život, poručio je.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙