FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DUZS: U Karlovcu se očekuje porast vodostaja Kupe

Autor: mcur
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - U Karlovačkoj županiji od jučer su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava za sljevno područje rijeke Kupe, a od osam sati jutros do večeras u Karlovcu se očekuje porast vodostaja te rijeke za desetak centimetara, nakon čega bi trebao stagnirati i lagano opadati, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Zbog visokih vodostaja i izlijevanja rijeka iz korita, u Karlovačkoj županiji zatvoreno je više prometnica. Vodostaj Korane uzvodno od Karlovca opada i očekuje se njegov daljnji pad. Stožeri zaštite i spašavanja Karlovačke županije te Ogulina, Karlovca i Duge Rese uključeni su u obranu od poplava, a operativne snage su u pripravnosti.

Redovite mjere obrane od poplava od jutros su na snazi na Savi kod Zagreba, Rugvice i Crnca, a tijekom noći proglašene su na Savi kod Jesenica Prevlake i Dubovčaka.

U Zagrebačkoj županiji svim je jedinicama lokalne i područne samouprave u sljevu rijeke Save dostavljena obavijest o nepovoljnim hidrološkim uvjetima u kojoj ih se upozorava da poduzmu sve potrebne mjere.

Izvanredne mjere obrane od poplava prije su proglašene kod Šašne Grede u Lonjskome polju. U Sisačko-moslavačkoj županiji djelatnici Hrvatskih voda na području Desnog Željeznog, Desnog Trebarjeva, Martinske Vesi i Ljubljanice postavljaju vreće s pijeskom i zatvaraju kritične točke na nasipima uz Savu. Sve popratne službe su u pripravnosti.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji na snazi je pripremno stanje zaštite od poplava. Po informaciji Zavoda za javno zdravstvo, voda iz vodoopskrbnog sustava za naselja Prud, Vid, Kulu Norinsku, Krvavac I i Krvavac II te za Metković i Opuzen zdravstveno je ispravna i može se piti.

Voda iz vodoopskrbnog sustava Ploča još je zamućena (naselja Rogotin i Komin). Isporučena voda redovito se klorira i zasad je mikrobiološki ispravna. Iako takva voda nije štetna za zdravlje, preporučuje se da se prije uporabe pusti da se taloži, a nakon toga da se prokuha samo bistri dio. Voda se može upotrebljavati za kuhanje, tuširanje, pranje zubi i ostale sanitarne potrebe.

(Hina) xmt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙