FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pančić izabran za predsjednika Hrvatskih socijaldemokrata

Autor: vlar
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Saborski zastupnik Ivica Pančić jednoglasno je izabran večeras na izbornoj skupštini za predsjednika Hrvatskih socijaldemokrata (HSD).

Za Pančića, koji je bio jedini kandidat, glasovalo je svih 45 nazočnih članova HSD-a.

Nakon skupštine novoizabrani predsjednik izjavio je novinarima kako je formiranjem novoga stranačkog predsjedništva završen proces ponovnog aktiviranja Hrvatskih socijaldemokrata, koji su tri godine bili u "fazi mirovanja". Najavio je ubrzanu pripremu stranke za iduće parlamentarne izbore i organizacijsko jačanje u široj zagrebačkoj okolici, gdje, kako je rekao, očekuju i najviše glasova birača sklonih lijevoj građanskoj umjerenoj orijentaciji.

"HSD trenutačno ima 200-tinjak članova, i većinom nudi sasvim nove ljude, koji do sada nisu bili nigdje politički angažirani", rekao je Pančić. Smatra i kako je prerano govoriti hoće li stranka na izbore ići samostalno ili u koaliciji, ali je poručio da će sasvim sigurno ponuditi novi treći smjer, mimo HDZ-a i SDP-a.

Na skupštini je izabrano i četvero potpredsjednika stranke - Franca Moscarda, Ljubodrag Poljak, Darivoj Repač i Tatjana Čumpek, te glavni tajnik Branko Kasalo. Dosadašnji predsjednik HSD-a Jerko Zovak proglašen je počasnim predsjednikom.

Novi predsjednik Ivica Pančić jedini je zastupnik Hrvatskih socijaldemokrata u Hrvatskom saboru, i to od rujna ove godine kada je ponovno aktivirao stranku. Do siječnja 2010. bio je saborski zastupnik SDP-u, a od 2000. do 2003. obnašao je dužnost ministra branitelja u vladi Ivice Račana. Rođen je u Vukovaru 1968., završio je Fakultet političkih znanosti i bio je sudionik Domovinskog rata.

Hrvatski socijaldemokrati nastali su 2004. godine odvajanjem od SDP-a, a utemeljili su ih Zdravko Tomac i Jerko Zovak. Nakon neuspjeha na parlamentarnim izborima 2007., stranka je bila u mirovanju, a ponovno je aktivirana u rujnu ove godine.

(Hina) xvl yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙