FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: okrugli stol "Europski sustav ljudskih prava"

Autor: rtom
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Svaki je čovjek član neke manjine ili će to jednom biti, te je poštivanje prava manjina osnovni kriterij za mjerenje kvalitete ljudskih prava u demokracijama, rekla je u srijedu na skupu o "Europskom sustavu ljudskih prava" predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić.

Okrugli stol održan u povodu 60 godina postojanja Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, donesene 4. studenoga 1950., bio je prigoda za raspravu o stupnju poštivanja ljudskih prava u Hrvatskoj kao i zadaća koje Hrvatska mora odraditi kako bi ispunila tražene kriterije za pristup EU.

Svaki čovjek jest pripadnik manjine ili će to biti, primjerice dobne, regionalne, obrazovne, rekla je Pusić i poručila da su u demokratskim državama "jedina mjera kvalitete ljudskih prava prava manjina".

U procesu pristupanja Uniji Hrvatska mora ispuniti Kopenhaške kriterije, među kojima su politički kriteriji a "gotovo svi politički kriteriji su ljudska prava", rekla je Pusić.

Po njezinim riječima Hrvatska prvi put ima temelj za izgradnju neovisnog pravosuđa, a to će biti novo Državno sudbeno vijeće koje mora biti neovisno i izabrano najkasnije u siječnju tajnim glasovanjem stručnjaka.

Neovisan DSV je temelj za izgradnju neovisnog pravosuđa, a bez DSV-a biti moguće zatvaranje Poglavlje 23 o pravosuđu i temeljnim pravima.

Za Hrvatsku je "ogromna sreća" što mora ispuniti kriterije iz Poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima, ne zato da udovolji Europi već da izgradi sebe kao demokratsko društvo, smatra Pusić.

Potpredsjednik hrvatske vlade i predsjednik Povjerenstva za ljudska prava Slobodan Uzelac rekao je da Hrvatska ima širok spektar tijela koje se skrbe za poštivanje ljudskih prava i prava manjina. Glavni je izazov nakon donošenja zakona u praksi ih provoditi.

Ivana Radačić s Instituta društvenih zannosti Ivo Pilar govorila je o radu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, nadležnog za 800 milijuna ljudi u 47 država.

Taj kvazi-ustavni sud cijele Europe izuzetno je važan jer utječe i služi kao uzor i zemljama izvan Europe, rekla je Radačić i predstavila obilježja sudskih postupaka koje pred tim sudom vode državljani Hrvatske.

Oko 75 posto tužbi koje državljani RH podnose u Strasbourgu tiču se prava na pravično suđenje, primjerice na duljinu postupka, na nezavisnost sudstva.

Ljudska prava su kategorija zapostavljena u hrvatskom obrazovnom sustavu te ni Hrvatska odvjetnička komora ne predviđa specijalizaciju za ljudska prava, kazala je Radačić.

Državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković u svome izlaganju naslovljenom "Značaj ljudskih prava u procesu integracije u EU" govorio je političkim kriterijima kao glavnim mjerilima i preduvjetu za uspješan završetak pregovora o pristupanju Uniji.

Plenković je predstavio kronologiju pregovaračkog procesa u okviru poglavlja 23., s posebnim naglaskom na opseg i važnost zakonodavnih i institucionalnih reformi provedenih u području ljudskih prava kao i preostale obveze koje su Hrvatskoj uvjet za zatvaranje tog poglavlja.

(Hina) xrt ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙