FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska UNP udruga reagira na poskupljenje UNP-a

Autor: dduk
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Najnovije poskupljenje ukapljenog naftnog plina (UNP) za male spremnike i za motorna vozila u suprotnosti je sa svim vladinim odlukama, europskim smjernicama i međunarodnim ugovorima koje je Hrvatska potpisala te će u težak položaj dovesti brojne potrošače, smatra Hrvatska udruga za ukapljeni naftni plin.

Od 1. prosinca autoplin se na Ininim benzinskim crpkama prodaje po 5,30 kuna za litru, dok je prethodna cijena bila 4,45 kuna.

Povećanje cijene UNP-a za male spremnike veliku većinu korisnika dovest će u bezizlaznu situaciju jer neće moći plaćati njegovu cijenu, kaže se u priopćenju Hrvatska udruga za ukapljeni naftni plin te navodi da je taj problem već pogodio najosjetljivije kategorije potrošača kao što su dječji vrtići, škole, starački domovi, obrti i mala poduzeća.

Zbog ovisnosti o plinu iz malih spremnika, kojih u Hrvatskoj ima više od 12.500, u velikim problemima zbog poskupljenja bit će prema mišljenju Hrvatske UNP udruge naročito korisnici u Istri, Kvarneru, Dalmaciji i otocima te s područja od posebne državne skrbi.

Što se autoplina tiče Udruga upozorava da je Hrvatska nakon najnovijeg poskupljenja među zemljama s najskupljim autoplinom, iako raspolaže količinama duplo većim od svojih potreba.

Umjesto da ga povoljnije prodaje na domaćem tržištu, Ina UNP izvozi u susjedne zemlje gdje se na autoplinskim crpkama prodaje jeftinije nego kod nas, tvrde u Udruzi.

Hrvatska UNP udruga obratila se premijerki Jadranki Kosor i resornom ministru Đuri Popijaču sa zahtjevom za izmjenu i dopunu Pravilnika o utvrđivanju cijene UNP-a. Traži i preispitivanje osnovanosti propisa, žurnu korekciju cijena UNP-a i uvođenje obveznog približnog odnosa 50 posto cijene autoplina u odnosu na bezolovni motorni benzin od 95 oktana, kao što je u većini zemalja EU-a.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙