FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Haiti: Neredi nakon objave rezultata prvog kruga izbora

Autor: bnov
PORT-AU-PRINCE, 8. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Barikade su podignute u utorak navečer u Port-au-Princeu gdje je pucano iz vatrenog oružja i zapaljene trgovine neposredno nakon objave rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora.

U Petion-Villeu, predgrađu glavnog grada, nekoliko stotina zamaskiranih mladića trčalo je ulicama, većinom blokiranim, zahtijevajući poništenje glasovanja. Turbulentni prvi krug izbora, 28. studenoga, održan je u atmosferi nemira i epidemije kolere izbile nakon razornog potresa u siječnju ove godine. U potresu je poginulo više od 250 tisuća ljudi i prouzročene ogromne materijalne štete u jednoj od najsiromašnijih država svijeta. UN je upozorio da će nemiri u državi ometati borbu protiv epidemije kolere koja je izbila i od koje je dosad već umro više od 2 tisuće ljudi.

Haićanski radio izvijestio je u srijedu da su se prosvjedi nezadovoljstva zbog prvog kruga izbora proširili u još nekoliko gradova u zemlji.

U drugom krugu predsjedničkih izbora na Haitiju suprotstavit će se bivša prva dama Mirlande Manigat koja je u prvom krugu dobila 31 posto glasova i kandidat na vlasti Jude Celesin, koji je osvojio 22 posto glasova, objavilo je u utorak Izborno vijeće.

Najveći gubitnik prvog kruga izbora je popularni pjevač Michel Martelly koji zauzima treće mjesto s više od 21 posto osvojenih glasova, jedva 6000 glasova manje od Judea Celestina.

Američko veleposlanstvo u Port-Au-Princeu je kasno sinoć u priopćenju izrazilo zabrinutost jer rezultati prvog kruga izbora "nisu konzistentni" s prebrojenim glasovima diljem zemlje koje su promatrali "brojni domaći i inozemni promatrači".

Postoji čitav niz "mogućih rješenja" nakon objavljivanja rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora na Haitiju, izjavio je u utorak i Jose Miguel Insulza, glavni tajnik Organizacije američkih država (OEA).

"Prva stvar na koju želim podsjetiti jest da se radi o provizornom prebrojavanju", izjavio je glavni tajnik OEA, organizacije koja zajedno sa zemljama Zajedničkog tržišta Kariba predvodi promatračku misiju izbornog procesa na Haitiju.

"Postoji čitav proces uz pomoć kojega je moguće žaliti se na rezultate, čitava paleta otvorenih mogućnosti", rekao je Insulza na sjednici OEA posvećenoj razmiricama Kostarike i Nikaragve.

"Važno je održati mir i siguran sam da će biti rasprave nakon" objavljivanja rezultata, dodao je.

Drugi krug izbora privremeno je određen za 16. siječnja, ali taj datum još moraju potvrditi haićanske izborne vlasti.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙