FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za nedjelju 28. studenoga

Autor: vmrs
ZAGREB, 27. studenoga 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za nedjelju 28. studenoga.

EGIPAT - Oko 42 milijuna Egipćana s pravom glasa bira u nedjelju donji dom parlamenta, u sklopu procesa koji je počeo izborom gornjeg doma u lipnju, a završit će predsjedničkim izborima 2011. Oporba kojom dominiraju islamisti, te analitičari i nevladine udruge predviđaju da izbori neće biti ni slobodni ni pošteni unatoč suprotnim uvjeravanjima vlade te najmnogoljudnije arapske zemlje. Ne samo što što predsjednik prema ustavu izravno imenuje manji broj zastupnika u oba doma parlamenta, Nacionalna demokratska stranka (NDP) predsjednika Hosnija Mubaraka u lipnju je osvojila najviše mjesta u gornjem domu (vijeće Šura), a jednako se očekuje i u utrci za 508 mjesta donjeg doma, Narodne skupštine, što se ponavlja desetljećima.

HAITI - Haiti bira novog predsjednika države, 99 zastupnika donjeg doma parlamenta i 11 od 30 senatora. Izbori se održavaju u vrijeme dok se država još nije oporavila od katastrofalnog potresa u siječnju, a nestabilnost povećavaju nemiri zbog izbijanja kolere od koje je umrlo već 1.600 ljudi od sredine listopada.

SEUL - Južna Koreja i SAD održat će zajedničke vojne vježbe.

ŠVICARSKA - Švicarci će izaći na referendum na kojemu će se izjasniti treba li uskratiti dozvolu boravka strancima proglašenim krivima za teža kaznena djela.

Dežurni:

Noć: Zrinka Treščec

Prijepodne: Maša Taušan

Poslijepodne: Srđan Baković

Navečer: Duška Gerić Koren

Tel: **385 1 4808645

Fax: **385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙