FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osnovana Udruga proizvođača peleta i drvne biomase

Autor: dber
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Vodeći hrvatski proizvođači peleta i drvne biomase kroz stručnu udrugu osnovanu u okviru Drvnog klastera namjeravaju riješiti osnovna pitanja vezana uz distribuciju peleta na hrvatskom tržištu i povećati ukupnu prodaju, istaknuto je na današnjoj osnivačkoj skupštini Udruge proizvođača peleta i drvne biomase održanoj u Zagrebu.

Iz Drvnog klastera su jučer najavili da pokreću inicijativu za osnivanjem strukovnih udruženja koja će stvoriti pretpostavke za veću uporabu proizvoda od drva i za jačanje prodaje domaćeg namještaja i drvnih peleta na hrvatskom tržištu te su za danas najavili osnivačke skupštine dviju stručnih udruga - udruge trgovaca namještajem i pratećom opremom i udruge proizvođača peleta i drvne biomase.

Na skupštini Udruge proizvođača peleta i drvne biomase za predsjednika je jednoglasno izabran Zdravko Žuža koji je istaknuo da je izvoz peleta i drvne biomase neupitan, ali da se žele bolje pozicionirati na domaćem tržištu.

Zato se, dodao je, ubuduće ne bi trebalo dešavati da svoje pelete izvozimo za gorivo, primjerice u Sloveniju koja potom iz EU dobiva poticaje za očuvanje okoliša i razvitak zelenih tehnologija, dok nama prijeti kazna zbog neispunjavanja kvote za korištenje obnovljivih izvora energije.

"Odnos cijene i kvalitete ide u prilog peletima, a oni mogu biti jeftiniji najmanje 30 posto od svih fosilnih goriva", kazao je Žuža.

Na skupu je istaknuto i kako je primjerice u Njemačkoj samo u 2009. godini ostvareno 1,2 milijarde eura prihoda od peleta, a ugrađeno je 25.000 peći na pelete.

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Herman Sušnik je naveo da žele potaknuti stvaranje tržišta peleta i poticati proizvođače tehnologija kako bi što više kotlova na fosilna goriva bilo zamijenjeno onima na biogoriva "makar ih najprije davali zabadava".

I Zdenka Mesić iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva je navela kako u 2011. namjeravaju financirati Drvni klaster s istim iznosom kao i ove godine te kako im se proračunske stavke za tu svrhu nisu smanjivale.

Osnivanje Udruge trgovaca namještajem i pratećom opremom potaknuto je, kako ističu iz Drvnog klastera, neuređenim i konfuznim odnosima na tržištu, pojavom snažne konkurencije iz sive zone i 'namještaj iz garaža', nedostatka preciznih podataka o stvarnoj prodaji namještaja, dolaskom velikih stranih trgovačkih lanaca te nizom drugih aktualnih pitanja na tom tržištu.

Primarni cilj je stvoriti snažno strukovna udruženja koja će imati veliki utjecaj na sektorska kretanja, poglavito u sferi organizacije distribucije namještaja te uređivanja odnosa između trgovaca i domaćih proizvođača namještaja jer se želi potaknuti veće prisustvo kvalitetnog domaćeg namještaja u prodajnoj mreži, ističu iz Drvnog klastera.

(Hina) xbdj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙