FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski u školama u Baču

Autor: jsta
SUBOTICA, 7. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatski jezik počet će se učiti u školama u bačkoj općini u Vojvodini, a program na hrvatskom jeziku na gradskom radiju s jednoga sata produljit će se na dva tjedna sata, dogovoreno je u na sastanku vodstva hrvatske manjine s bačkim gradonačelnikom Tomislavom Bogunovićem, prenosi u utorak Radio televizija Vojvodine.

„Već od drugoga polugodišta bit će uveden predmet hrvatski jezik s osnovama nacionalne kulture u naše škole u kojima ima zainteresirane djece, odnosno roditelja“, izjavio je Bogunović.

Dodao je i da će potaknuti proširenje radijskoga programa na hrvatskom jeziku na dva sata na tjedan, za što će zajednički sredstva osigurati općinska uprava i Hrvatsko nacionalno vijeće.

Organizator sastanka u uredu bačkog gradonačelnika tajnik Hrvatskoga nacionalnoga vijeća Željko Pakledinac naveo je kako je učinjen velik iskorak, koji bi mogao utjecati na stvaranje povoljnijega ozračja i raspoloženja većinskoga naroda prema Hrvatima–Šokcima u tome mjestu.

On je dodao da je vodstvo hrvatske zajednice u Vojvodini dobilo pozitivan odgovor i na zahtjev za osiguranje normalnih uvjeta rada mjesnih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava.

„Sada je na nama da, u suradnji s mjerodavnim općinskim tijelima, provedemo zaključke toga dugo planirana sastanka“, istaknuo je Pakledinac.

Za aktiviranje hrvatske zajednice u Baču trebat će više članova, međutim i tu postoje problemi, kaže predsjednica hrvatske udruge „Matoš“ Kata Pelajić, i dodaje da je među ljudima još raširen osjećaj straha i srama od javnog očitovanja hrvatske pripadnosti.

Hrvati-Šokci čine nepunih deset posto od ukupno 16.000 stanovnika bačke općine.

(Hina) xjsta yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙