FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježeno 65 godina od organiziranog doseljavanja Hrvata iz Dalmacije u Bačku

Autor: dger
SUBOTICA, 3. prosinca 2010. (Hina) - Od približno 5.000 Dalmatinaca koji doseljeni u bačko mjesto Stanišić tijekom 1945., ostalo ih je svega oko 250 pa ovoj zajednici prijeti potpuni nestanak, konstatirano je u petak na skupu organiziranom u povodu 65 godina od organiziranoga doseljavanja Hrvata iz Dalmacije na sjever Bačke.

"Velik dio doseljenih Hrvata iz Dalmacije vratio se u rodni kraj poslije 20 godina života u Bačkoj, no posebno su bile teške '90. godine kada su razlog odlaska nove skupine Hrvata bile prijetnje i pritisci srpskih ekstremista", rekao je Ivan Karan, predsjednik hrvatske udruge "Vladimir Nazor" koja je bila suorganizator skupa.

Visoki dužnosnik Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini, podrijetlom Dalmatinac, Dujo Runje rekao je kako bi preostale Hrvate iz Dalmacije trebalo "ohrabriti da ostanu i opstanu".

Gosti obilježavanja 65 godina organiziranoga doseljavanja Hrvata iz Dalmacije bili su predstavnici Splitsko-dalmatinske županije.

"Ovo je prvi puta da jedno izaslanstvo naše županije dolazi vidjeti kako ljudi tu žive i kako možemo pospješiti suradnju na kulturnom i gospodarskom planu. Vidimo da im je dosta teško. Nismo došli davati velika obećanja, ali sigurno da ovaj prvi korak neće biti i posljednji", izjavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brćić.

Nakon obilaska Stanišića izaslanstvo se u večernjim satima susrelo se s vodstvom Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini u Subotici.

(Hina) xjsta ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙