FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat/izbori: NGO traži raspuštanje parlamenta zbog prijevare

Autor: rtom
ZAGREB/KAIRO, 6. prosinca 2010. (Hina) - Nakon parlamentarnih izbora, na kojima je nadmoćno pobijedila vladajuća stranka, egipatska oporba i promatrači osudili su u ponedjeljak sustav koji nazivaju "jednostranačkim", a tri nevladine udruge optužuju vlasti za izbornu prijevaru i pozivaju predsjednika Hosnija Mubaraka da raspusti novoizabran parlament.

Mubarakova Nacionalna demokratska stranka (PND) imat će gotovo svu vlast u donjem domu pošto su drugi izborni krug u nedjelju bojkotirale glavne oporbene stranke koje su vladu optužile za namještanje izbora u prvome krugu.

Neovisna koalicija za promatranje izbora objavila je videosnimke koje prikazuju masovno krivotvorenje glasačkih listića, ali i grube prizore nasilja na biralištima diljem zemlje, javlja agencija dpa.

Središnje izborno povjerenstvo treba konačne rezultate objaviti u srijedu, a nepotpuni rezultati govore kako bi 418 od 508 mjesta u donjem domu parlamenta trebalo pripasti PND-u, a ostala bi podijelile male stranke i neovisni kandidati, svi bliski PND-u.

U budućem sazivu donjeg doma neće biti zastupnika Muslimanskog bratstva (islamisti) koje je u prošlom sazivu imalo petinu zastupnika.

Neovisno promatračko tijelo ocijenilo je legitimnost izbora vrlo upitnom i upozorilo da su uočene izborne nepravilnosti vratile Egipat 15 godina unazad.

"Slika tih izbora vraća nas u razdoblje prije 70-ih, u doba predsjednika Gamala Nasera kad je Egipat službeno imao jednopartijski sustav", drži i Amr Hamzawi iz američkog studijskog centra Carnegie, prenosi AFP.

Vlada odbacuje optužbe i tvrdi da neke nepravilnosti nisu odlučivale o konačnu rezultatu.

Neki dužnosnici osuđuju odustanak stranke Wafd, nasljednice velike nacionalističke stranke utemeljene u početku 20. stoljeća, koja je bila zabranjena za Naserove vladavine. Wafd, koji za njih nije opasan kao islamisti, propustio je prigodu postati druga najjača stranka pošto je odustalo Muslimansko bratstvo.

Vladi takav ishod odgovara jer je oporbu umrtvila prije predsjedničkih izbora 2011., drže neki promatrači.

Još se ne zna hoće li se 82-godišnji Mubarak, koji vlada gotovo 30 godina i slaba je zdravlja, natjecati 2011. ili će odustati u korist svoga sina Gamala.

Promatrači kritiziraju Mubarakov PND da vodi politku kojom zapravo napušta koncept višestrančja.

(Hina) xrt ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙