FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama pozdravio sporazum o trgovini s Južnom Korejom

Autor: dhai
WASHINGTON, 4. prosinca 2010.(Hina) - Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je sporazum o trgovini između SAD-a i Južne Koreje koji su, nakon maratonskih pregovora, u petak u Washingtonu postigli ministri trgovine dviju zemalja, ističući da će on ojačati američki izvoz i zapošljavanje.

"Očekuje se da će taj značajan trgovinski sporazum povećati godišnji izvoz američkih proizvoda do 11 milijardi dolara i podržati najmanje 70,000 američkih radnih mjesta", rekao je Obama u priopćenju Bijele kuće.

Južna Koreja je sedmi trgovinski partner SAD-a, s ukupnom razmjenom od 66,7 milijardi dolara u 2009.,

uz američki deficit od 11,7 milijardi dolara.

Od sporazuma bi najviše trebali profitirati američki autoproizvođaći koji su 2009. u Južnoj Koreji prodali samo 6,100 vozila, dok je u SAD uvezeno 449,403 Hyundaija, Kia i drugih vozila iz te zemlje.

"Američki proizvođači automobila i kamiona dobit će puno veći pristup na korejsko tržište. Mi jačamo našu sposobnost stvaranja i obrane radnih mjesta u industrijskoj proizvodnji u SAD-u, jačamo izvoz poljoprivrednih proizvoda za američke farmere i rančere i otvaramo korejsko tržište usluga za američke tvrtke", istakao je Obama.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozdravio je sporazum, ističući da on donosi ogromnu gospodarsku korist za obje zemlje i dodatno ojačava njihov savez.

"Sporazum je položio temelje da obje strane budu na dobitku, odražavajući interese dviju zemalja na uravnoteženi način", kazao je Lee u priopćenju objavljenom na predsjedničkoj web stranici.

Sporazum sa Seulom, po Obaminim će riječima, pridonijeti cilju da se američki izvoz udvostruči u idućih pet godina.

Postizanje dugoočekivanog sporazuma, donijelo je uspjeh Obaminoj administraciji na gospodarskom planu na dan kada je ministarstvo rada u Washingtonu objavilo da se stopa nezaposlenosti povećala na 9,8 posto, te da je bez posla 15,1 milijuna Amerikanaca.

(Hina) xdh yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙