FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović primio izaslanstva Sinja i Barbana te VAZ-a i Trke na prstenac

Autor: dber
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u Zagrebu primio izaslanstva grada Sinja i općine Barban povodom potpisivanja povelje o prijateljstvu i suradnji, a takvu su povelju potpisali i predstavnici sinjskog Viteškog alkarskog društva (VAZ) i barbanske Trke na Prstenac.

Predsjednik Josipović pokrovitelj je i Sinjske alke i Trke na prstenac, a ove je godine bio nazočan na obje stare viteške konjičke utrke što se u Sinju i Barbanu odvijaju u kolovozu. Tada je, otvarajući Trku na prstenac na kojoj su bili i predstavnici Sinjske alke i Grada Sinja, prihvatio poziv načelnika Barbana da bude kum pri potpisivanju povelje prijateljstva između Viteškog alkarskog društva i Društva Trke na prstenac.

Tako su u predsjedničkom Uredu danas Povelju o prijateljstvu i suradnji potpisali gradonačelnik Sinja Ivica Glavan i načelnik općine Barban Denis Kontrošić te predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić i predsjednik društva Trka na prstenac Mladen Kancelar.

Trka na prstenac baštini tradiciju od 1696., pa je ona starija 19 godina od Sinjske alke. No, Sinjska alka davno je prešla okvire Sinjske krajine i poznata je i omiljena širom Hrvatske, dok je Trka na prstenac dosad bila u istarskim okvirima.

Obje manifestacije nastale su iz drugačijih razloga: Alka kao slavljenje pobjede nad Turcima 1715., a Trka kao dodatni sadržaj gospodara Barbana za sajmenih dana.

Predsjednik Društva trka na prstenac Mladen Kancelar ranije je u javnosti isticao kako je osobno šest puta bio na Alci s kojom je bio uvijek ponovno ushićen. Tada je izrazio i želju preuzeti pozitivna iskustva od Alke i podići Trku na višu razinu i dati joj veću turističku, sportsku i kulturnu važnost.

(Hina) xbdj yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙