FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WikiLeaks: Njemačka liberalna stranka FDP smijenila američko "duboko grlo"

Autor: vrad
BERLIN, 2. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Njemačka liberalna stranka FDP objavila je u četvrtak da je blizak suradnik ministra vanjskih poslova i vicekancelara Guide Westerwellea napustio dužnost zato što je bio "duboko grlo" Amerikanaca, kao što je otkrio WikiLeaks.

FDP je pričljivca identificirao kao Helmuta Meznera (41), direktora Westerwelleova ureda u FDP-u.

"Suradnik u sjedištu FDP-a koji je maloprije priznao da je imao kontakte s američkim veleposlanstvom u Berlinu smijenjen je s dužnosti koju je obnašao po zajedničkom dogovoru", ističe glasnogovornik FDP-a u kratkom priopćenju.

Internetska stranica WikiLeaksa, specijalizirana za objavljivanje povjerljivih dokumenata, otkrila je ovog tjedna da je jedan član FDP-a izvještavao SAD nakon parlamentarnih izbora u rujnu 2009. o napretku pregovora s CDU-CSU-om Angele Merkel radi sastavljanja vlade.

U objavljenim dokumentima američki veleposlanik u Berlinu Philip Murphy opisao je izvor u FDP-u kao člana stranke koji je pisao bilješke tijekom pregovora.

Potonji je usto konzervativca Wolfganga Schaeublea - sadašnjeg ministra financija - nazvao "živčenjakom" i "starim gunđalom" i nabavio je preslike raznih dokumenata u svezi s pregovorima.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙