FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RH bi uskoro mogla dobiti pomoć za poplave iz Europskog fonda solidarnosti

Autor: svuk
BRUXELLES, 2. prosinca 2010.(Hina) - Hrvatska bi uskoro mogla dobiti pomoć od Europskog fonda solidarnosti u iznosu od oko 11,5 milijuna eura za pokrivanje dijela troškova sanacije šteta od poplava koje su u svibnju pogodile istočni dio zemlje, a nešto kasnije i preko 28 milijuna eura za poplave nakon izlijevanja Save u kolovozu ove godine, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu potpresjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić.

"Možemo biti optimistični da ćemo dobiti 11,5 milijuna eura koje smo zatražili nakon poplava u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Naš zahtjev treba sada proći proceduru u Europskoj komisiji, zatim u Vijeću EU-a i vjerujemo da će taj novac vrlo brzo biti odobren", izjavio je Pankretić nakon što je u Bruxellesu razgovorao s povjerenikom Europske komisije za regionalnu politiku Johannesom Hahnom.

Hrvatska je za svibanjske poplave podnijela zahtjev u kolovozu, a prošli mjesec je podnijela zahtjev za naknadu šteta od poplava u kolovozu. Drugi zahtjev je znatno veći i iznosi preko 28 milijuna eura. "Povjerenik Hahn nam je rekao da možemo biti optimistični", rekao je Pankretić.

Riječ je o sredstvima Europskog fonda solidarnosti na koji pravo imaju samo zemlje članice. Hrvatska je prvi zahtjev podnijela zajedno s Mađarskom, a drugi sa Slovenijom. Uredba EU-a predviđa mogućnost da zemlja u procesu pristupanja može podnijeti zahtjev zajedno s nekom zemljom članicom u slučajevima kada su pogođene istom prirodnom nepogodom.

Pankretić je rekao da je najveći dio razgovora bio posvećen mogućnostima Hrvatske za povlačenje sredstava iz europskih fondova. "Tu imamo pozitivne ocjene, a sam povjerenik i službe Komisije ponudile su nam pomoć", rekao je Pankretić.

"Razgovorali smo s povjerenikom Hahnom o pripremama za povlačenje sredstava kada budemo članica EU-a. Donijeli smo popis projekata koje Hrvatska priprema u 2011.godini, jer ne želimo doći u situaciju da nam, kada postanemo članica, EU vraća određene projekte i zato ih već sada želimo uskladiti. Riječ je velikim iznosima, golemim brojkama i zato želimo biti spremni", rekao je Pankretić.

Povjerenik je predložio hrvatskoj strani da se koristi i iskustvima drugih zemalja, novih članica, posebice Poljske, koja u tome ima najbolja iskustva.

Hahn bi na proljeće trebao posjetiti Hrvatsku kada će imati prigodu otvoriti neke projekte koji se financiraju iz europskih fondova, dodao je potpredsjednik hrvatske vlade.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙