FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Kosovu počela izborna kamapanja za parlamentarne izbore

Autor: brad
PRIŠTINA, 1. prosinca 2010. (Hina) - Na Kosovu je u srijedu počela izborna kampanja za izvanredne parlamentarne izbore koji će se održati 12. prosinca i na kojima sudjeluje 29 političkih stranaka i građanskih inicijativa.

Riječ je o prvim parlamentarnim izborima nakon proglašenja neovisnosti u veljači 2008. godine.

Predsjednik parlamenta i privremeni kosovski predsjednik Jakup Krasniqi tim se povodom u govoru zauzeo za poštenu i korektnu izbornu kampanju ističući da je riječ o izborima koji će prvi put biti organizirani vlastitim snagama, bez međunarodnih čimbenika.

"Pozivam sve političke subjekte da predizbornu kampanju vode u skladu sa zakonom i pravilima koja su na snazi boreći se za naklonost birača programima i idejama, bez provokacija, mržnje i nesnošljivosti", poručio je Krasniqi. Pozvao je sve sudionike na izborima na poštovanje kodeksa ponašanja koji su prihvatili uoči početka izborne kampanje.

Taj poziv dolazi u trenutku dok se dvije najjače političke snage - Demokratska partija Kosova (DPK) dosadašnjeg premijera Hashima Thacija i Demokratska liga Kosova (DLK) koju vodi prištinski gradonačelnik Isa Mustafa - međusobno optužuju za političku krizu koja je uzrokovala pad vladajuće koalicije u kojoj su obje sudjelovale te do sazivanja izvanrednih izbora.

Među političkim strankama i inicijativama prijavljenim za sudjelovanje na izborima je i nekoliko stranaka i inicijativa koje predstavljaju kosovske Srbe te politički predstavnici ostalih manjinskih zajednica na Kosovu.

Početak političke krize na Kosovu povezuje se s odlaskom s dužnosti kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua u rujnu, pošto je ustavni sud zaključio kako je prekršio ustav istodobno obnašajući dužnost predsjednika države i čelnika Demokratske lige Kosova. O sazivanju izbora početkom prosinca odlučeno je pošto je kosovski parlament početkom studenoga izglasovao nepovjerenje vladi dotadašnjeg premijera Hashima Thacija.

Kosovski parlament ima 120 zastupničkih mjesta od kojih je 20 rezervirano za pripadnike manjinskih zajednica na Kosovu.

Očekuje se da će nakon izbora početkom iduće godine početi i dugo najavljivani pregovori s Beogradom.

(Hina) xbb/xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙