FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TIH: U Zaboku porastao broj građana upoznatih sa Zakonom o pravu na pristup informacijama

Autor: tkol
ZAGREB, 30. studenog 2010. (Hina) - Transparency International Hrvatska (TIH) izvijestio je danas kako je tijekom devet mjeseci provedbe projekta Otvorena vrata u Gradu Zaboku, u sklopu kojeg su građani iznijeli svoja dosadašnja iskustva o dobivanju informacija od tijela javne vlasti, porastao ne samo broj građana upoznatih sa Zakonom o pravu na pristup informacijama, već i broj građana koji su koristili svoja prava na informaciju, a uz to su bili i zadovoljniji dobivenim odgovorima.

Rezultati su to, kako je na konferenciji za novinare rekao predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović, istraživanja koje je 4. i 5. studenog na reprezentativnom uzorku u gradu Zaboku provela agencija Promocija plus.

Od 700 anketiranih građana Zaboka njih 67,3 posto je znalo da postoji Zakon o pravu na pristup informacijama, odnosno 4,2 posto više nego u veljači, neposredno prije nego što se krenulo s provedbom projekta. U istom je razdoblju za gotovo četvrtinu porastao broj građana koji znaju od koga mogu zatražiti informaciju - u studenom je njih 25 posto znalo da su to tijela javne vlasti, dok je u veljači taj postotak iznosio svega 20,3 posto.

Tijekom devet mjeseci realizacije projekta porastao je i postotak građana koji su tražili informaciju od tijela javne vlasti: s 20 posto u veljači na 21,4 posto u studenom, pri čemu je značajno porastao i broj građana koji su bili u potpunosti zadovoljni dobivenim odgovorom.

Posebno ohrabruje rast broja građana zadovoljnih informacijom dobivenom od samog grada Zaboka. U veljači je takvih bilo 23,6 posto, a u studenom 28,7 posto, pri čemu se istodobno broj građana koji su djelomično ili potpuno nezadovoljni dobivenim informacijama smanjio za 1,7 posto, odnosno 0,4 posto.

U sklopu projekta, kako je izvijestio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, bila je tiskana i brošura koja je bila distribuirana svim domaćinstvima na području Grada Zaboka, održana su predavanja srednjoškolcima i predstavnicima mjesnih odbora te uspostavljen infopunkt o pravu na pristup informacijama u zabočkoj knjižnici.

Uz to, Grad Zabok je ove godine postavio i novu, redizajniranu internet stranicu, što je, po Hanžekovom mišljenju, pridonijelo boljoj informiranosti građana s pravom na informaciju.

Najslabije su upoznati građani stariji od 61 godine i oni u dobi od 18 do 30 godina, među kojima samo 57 posto, odnosno 57,1 posto zna za pravo na informaciju.

Projekt Otvorena vrata provode TIH i Grad Zabok od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine, s ciljem educiranja i informiranja građana o načinima dobivanja informacija od tijela javne vlasti, a njegovu provedbu financijski je podržala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva sa više od 140.000 kuna, kroz program "Demokratizacija i razvoj civilnoga društva".

(Hina) xkt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙