FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadzorni odbor OMV-a podupro Ruttenstorfera nakon optužbi

Autor: gple
BEČ, 25. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Nadzorni odbor austrijske naftne i plinske grupe OMV objavio je u četvrtak da ne vidi razloga za smjenu Wolfganga Ruttenstorfera s položaja izvršnog direktora zbog optužbe da je trgovao dionicama na temelju povlaštenih informacija.

Bečki tužitelji optužili su prošlog tjedna čelnika austrijske tvrtke da je trgovao dionicama OMV-a neposredno prije no što je tvrtka objavila odluku o prodaji udjela u mađarskom MOL-u.

Ruttenstorfer je odbacio optužbe i izjavio da neće podnijeti ostavku na dužnost u tvrtki. Ugovor mu istječe u ožujku sljedeće godine.

„Nadzorni odbor smatra da trenutno nema razloga za smjenu izvršnog direktora“, stoji u priopćenju tvrtke, objavljenom u četvrtak.

„Doktor Ruttenstorfer potvrđen je na poziciji izvršnog direktora.“

Ako tužitelji uspiju dokazati da je kupovao dionice na temelju povlaštenih informacija, Ruttenstorfer bi mogao biti optužen na zatvorsku kaznu u trajanju do pet godina.

U kolovozu prošle godine državna agencija za nadzor financijskih tržita FMA zatražila je od tužiteljstva da istraži Ruttenstorfera u vezi s trgovinom dionicama koja je bila predmet njezine višemjesečne istrage.

U vrijeme transakcije na internetskoj stranci austrijske tvrtke objavljena je informacija da je Ruttenstorfer 23. ožujka 2009. kupio OMV-ove dionice u vrijednosti 620 tisuća eura.

Tjedan dana kasnije OMV je prodao 21-postotni udio u mađarskoj tvrtki MOL ruskoj tvrtki Surgutneftegaz za 1,4 milijarde eura, odnosno po dvostruko višoj cijeni u odnosu na vrijednost MOL-ovih dionica u tom trenutku, što je austrijskoj tvrtki omogućilo da se bez gubitaka povuče iz MOL-a.

Na dan objave informacije o prodaji udjela u MOL-u vrijednost OMV-ove dionice porasla je za 3,3 posto.

Ruttenstorfer tvrdi da je uredno prijavio kupovinu dionica, te da se one ne mogu koristiti za kratkoročne spekulacije. Prošlog je tjedna za Reuters izjavio da je kupio dionice u sklopu dugoročnog programa bounusa i da ih ne smije prodavati tri godine.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙