FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Sunčanog Hvara 3. siječnja o smanjenju i povećanju temljenog kapitala

Autor: tmis
ZAGREB, 24. studenog 2010. (Hina) - Redovita godišnja skupština hotelske tvrtke Sunčani Hvar, sazvana za 3. siječnja iduće godine, odlučivat će o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala kako bi se pokrio kumulirani gubitak Sunčanog Hvara od gotovo 400 milijuna kuna te potom i o povećanju temeljenog kapitala pretvaranjem potraživanja HFP-a i Orco Grupe prema Sunčanom Hvaru u vlasnički udjel.

Po podacima iz poziva za skupštinu, koji je objavljen danas na Zagrebačkoj burzi, kumulirani gubitak u poslovanju Sunčanog Hvara od 1996. do 2009. iznosi 397,9 milijuna kuna.

Mali dio tog gubitka ili 72 tisuće kuna pokrit će se iz pričuva tvrtke, dok se 397,8 milijuna kuna planira pokriti pojednostavljenim smanjenjem temljenog kapitala i to smanjenjem nominalne vrijednosti dionica sa sto na deset kuna.

Tako bi se, radi pokrića gubitaka i prijenosa u rezerve kapitala, temljeni kapitala Sunčanog Hvara sa 731,09 milijuna kuna smanjio za 657,9 milijuna kuna, na 73,1 milijun kuna.

Razlika između iznosa za smanjenje temeljnog kapitala i kumuliranih gubitaka, a riječ je o iznosu od 260,1 milijun kuna prenijela bi se u pričuve-rezerve tvrtke.

Uz smanjenje temeljnog kapitala skupštini je predloženo i donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala ulaganjem u pravima i to unosom potraživanja Orco Grupe i HFP-a prema Sunčanom Hvaru.

Time bi se (novi) temljeni kapital od navedenih 73,1 milijun kuna povećao za 38,05 milijuna kuna, na iznos od 111,1 milijun kuna.

Slijedom toga Sunčani Hvar bi izdao 3.805.563 novih redovnih dionica koje glase na ime svaka nominalne vrijednosti 10 kuna.

Nove se dionice, kako se navodi, izdaju za iznos od 25 kuna po dionici.

Od ukupnog broja novih dionica, HFP bi imao pravo na upis 740.015 dionica, a Orco Grupa na upis 3.065.548 dionica.

To je raspoređivanje novih dionica vezano je za iznose potraživanja HFP-a, odnosno Orco Grupe temeljen ranije davanih pozajmica Sunčanom Hvaru.

Kod HFP-a riječ je o zajmu iz 2009. godine, odnosno o potraživanju u ukupnom iznosu (s kamatama) od 18,5 milijuna kuna, a unosom tog potraživanja u temeljni bi se kapital unio iznos od 7,4 milijuna kuna, a ostalih 11,1 milijun kuna u rezerve kapitala.

Kod Orca riječ je o potraživanju u ukupnom iznosu od 76,6 milijuna kuna, od čega bi se u temeljni kapital unio iznos od 30,6 milijuna kuna, a u rezerve 45,9 milijuna kuna.

Time bi dva najveća dioničara Sunčanog Hvara svoja potraživanja po zajmovima Sunčanom Hvaru pretvorila u ulog radi, kako se navodi u pozivu, likvidnosti i rasterećenja obveza Sunčanog Hvara. Tako bi se ti njihovi ulozi pretvorili i u nove vlasničke udjele.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙