FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: počelo suđenje Draženu Slavici za kornatsku tragediju (šira)

Autor: barn
ZADAR, 23. studenog 2010. (Hina) - Čitanjem optužnice danas je, više od tri godine nakon kornatske tragedije, na Županijskome sudu u Zadru počelo suđenje bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije Draženu Slavici, optuženom za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatima kad je poginulo 12 vatrogasaca.

Nakon što je županijski državni odvjetnik iz Šibenika Zvonko Ivić pročitao skraćenu verziju optužnice, koja je, inače, sastavljena na više od 60 stranica, 43- godišnji Dražen Slavica rekao je da se, uz dužno poštovanje prema pokojnim kolegama, ne osjeća krivim.

Glavnoj raspravi nazočili su mnogi članovi obitelji poginulih vatrogasaca i jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije Frane Lučić.

Državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih.

Prema optužnici, Slavica kao odgovorna osoba nije izvijestio mjerodavni Državni centar 112 u Šibeniku radi pokretanja akcije spašavanja i izvlačenja ozlijeđenih gasitelja, nego je telefonom nazvao pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Tomislava Vuku te mu je lažno prikazao stanje na požarištu. Rekao je da su vatrogasci u okruženju, a prešutio da je vatra zahvatila gasitelje i prešla preko njih, da uz mrtve ima i ozlijeđenih, koji

traže pomoć i helikopter za izvlačenje, te da je nužno odmah pokrenuti akciju spašavanja, stoji među ostalim u optužnici napisanoj na više od 60 stranica.

Sudski spis sadržava oko 6000 stranica.

Četveročlanim sudskim vijećem predsjeda sudac Boris Babić. Svjedočit će 110 svjedoka, očekuje se provođenje više vještačenja pa bi suđenje moglo trajati mjesecima.

Nakon održane glavne rasprave, Frane Lučić rekao je da Slavicu smatra odgovornim, ali da on nije jedini krivac. "Ima i drugih koji su odgovorni za tragediju koja se dogodila. Apeliram na one koji nešto kriju i na njihovu savjest da kažu istinu na ovom suđenju. Očekujem da se otkrije pravi uzrok nesreće", rekao je Lučić.

"Želim samo da se otkrije istina. Nije samo Dražen Slavica kriv za ovu nesreću, ima još onih koji su odgovorni. Slavicu krivim samo zato što je poslao mog sina i supruga. Oni tamo nisu smjeli biti", kazala je nakon rasprave Ajka Crvelin, koja je izgubila sina Antu i muža Ivicu.

Zastupnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević rekao je okupljenim novinarima da obitelji ne vjeruju u teoriju o eruptivnom požaru, ustvrdivši kako je ona već pobijena multidisciplinarnim vještačenjem u istrazi. Također je rekao da će ustrajati na dopunskim vještačenjima u skladu s uputama Vrhovnoga suda.

"Nedvojbeno je da je Slavica prekršio niz odredaba, ali neke stvari ipak nisu do kraja razjašnjene, i to ćemo ovim suđenjem pokušati razjasniti", kazao je odvjetnik Mihočević, koji nije odgovorio na novinarsko pitanje koje to stvari nisu razjašnjene.

Na izlasku iz zgrade Županijskoga suda optuženi Dražen Slavica nije komentirao početak suđenja, osim da mu je teško. Njegov branitelj odvjetnik Čedo Prodanović rekao je da je suđenje počelo u skladu s očekivanjima.

"Ovo danas bila je tek priprema i dogovor za raspravu koja tek predstoji. Predmet je vrlo opsežan, a s obzirom na to da državno odvjetništvo inzistira na ispitivanju svih svjedoka iz istrage, od kojih mnogi nemaju relevantna saznanja za ovaj postupak, vodit ćemo maratonski proces", rekao je Prodanović.

Inače, na Županijskome sudu u Zadru ne pamti se toliki interes za neko suđenje, prate ga mnogobrojne novinarske ekipe.

Suđenje se nastavlja 18. i 19. siječnja 2011. godine ispitivanjem prvih svjedoka. Prvi će biti ispitan svjedok i oštećenik Joško Klarić, otac poginulog Dina Klarića.

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je skupina vatrogasaca iz Šibensko–kninske županije postala žrtvom požara na otoku Velikom Kornatu. Od ukupno 13 vatrogasaca na mjestu nesreće poginulo je ili je umrlo u bolnici njih 12, a jedini je preživio 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog, mjesta na otoku Murteru.

(Hina) xbarn ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙