FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor o "paketu" zakona o pravima radnika izloženih azbestu

Autor: dber
ZAGREB, 22. studenoga 2010.(Hina) - Klubovi vladajućih stranaka u Hrvatskom saboru danas su podržali terminološko i nomotehničko usklađenje izmjena "paketa" zakona kojima se uređuju prava, obeštećenje i zdravstveni nadzor radnika profesionalno izloženih azbestu, dok su iz opobenog SDP-a naveli kako te izmjene, a bez realne pomoći oboljelim radnicima, nisu dovoljne.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković naveo je da je ove godine predviđeno sedam milijuna kuna za obeštećenje radnika oboljenih od azbestoze. Dodao je i kako oboljeli neće ostati bez sredstava za tu svrhu iako se ukida Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu.

Mirela Holy (SDP) je zamjerila što se izmjenama zakona ni na koji način neće izmjeniti, odnosno povećati prava radnika oboljelih od azbestoze.

"Nadali smo se da će se izmjene provesti radi povećanja prava radnika, a ne samo radi bešćutnog terminološkog usklađenja", kazala je Holy navodeći da treba učinkovito pomoći ljudima kojima je azbestozom ugrožen život.

U ime kluba HNS-HSU Goran Beus Richembergh je također ocijenio da se predloženim izmjenama "rješava pitanje terminologije, ali se ne rješava problem".

"Na ovoj temi ne treba politizirati", odgovorila je Marijana Petir (HSS) i istaknula kako se upravo u ovom saborskom mandatu počelo pomagati radnicima i sanirati područja onečišćena azbestom, posebno oko tvornice Salonit u Vranjicu i Mravinačke kave.

Iz HDZ-a naglašavaju da će se pomoć radnicima oboljelima od azbestoze i dalje nastaviti.

(Hina) xbdj/xvl ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙