FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pahor: razmjena diplomatskih nota o arbitraži tehničko pitanje

Autor: lfia
LJUBLJANA, 22. studenog 2010.(Hina) - Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da to što Slovenija i Hrvatska još nisu razmijenile diplomatske note o arbitražnom sporazumu nije političko nego tehničko pitanje.

"Nije riječ ni o kakvom političkom nego o tehničkom pitanju", rekao je Pahor u razgovoru za Slovenski radio koji je bio posvećen aktualnim pitanjima domaće politike, a u kojemu je odgovorio i na pitanje zašto arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom koji je ratificiran na obje strane još nije potvrđen kao važeći dokument međunarodnog prava jer se čeka s razmjenom diplomatskih nota.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je nedavno da razmjena diplomatskih nota čeka kako se u njoj ne bi našla hrvatska jednostrana izjava "koja ne spada u diplomatsku notu", a kojom je Hrvatska navela da arbitražni sporazum ne treba tumačiti kao slaganje Hrvatske da Sloveniji pripada teritorijalni izlaz na otvoreno more, što se nalazi u biti spora o granici.

"Nije riječ o nikakvom političkom pitanju. Radi se samo o opreznosti obiju strana kojom žele osigurati da se riješi granično pitanje i zaključivanje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom", rekao je Pahor pojašnjavajući zastoj u razmjeni diplomatskih nota, dodavši da govori diplomatskim jezikom.

"Hrvatska želi osigurati završetak pregovora s Europskom unijom i izbjeći eventualne rezerve Slovenije na pregovaračko poglavlje 31. o međususjedskim odnosima", rekao je Pahor u razgovoru za Slovenski radio.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙